Опозиција се групише још седам дана

Поделите:

Партије убрзано склапају савезе уочи одмеравања снага на београдским изборима. Два табора: један око ДС, други партије деснице. Јеремић би у широку коалицију са Дверима

СВЕ до средине јула опозиционе партије ће водити разговоре о начину изласка на београдске изборе, али је већ сад јасно да ће се сврстати у најмање две идеолошки подељене коалиције. Уз то, неколико странака одлучило је да на изборе у главном граду изађе – самостално.

На једној страни су ДС и партије и покрети настали из ове странке, а то су СДС Бориса Тадића, партија у оснивању Вука Јеремића, ПСГ Саше Јанковића и Нова Зорана Живковића. На другом опозиционом крају биле би партије деснице, предвођене Дверима.

Према нашим информацијама, демократе у свом табору не желе ДјБ Саше Радуловића, нити Двери, чију политику сматрају исувише екстремном. Јеремић би, с друге стране, у тој широј коалицију хтео и Бошка Обрадовића. ДСС и ЛДП, како смо чули, нису добили позиве на разговоре.

Лидер ДС Драган Шутановац наводи, за “Новости”, да се већ више месеци разговара, али да епилога још нема:

– Бићемо у коалицији само са онима са којима ДС дели исте вредности.

Зоран Живковић (Нова) истиче да су досад одржавани билатерални међупартијски разговори, а да следи заједнички сусрет:

– Залажемо се за две опозиционе колоне, једну која је за ЕУ и другу која је против ње. Тако бисмо добили више гласова и мандата и спречили могућност да се из идеолошких разлога одбију неки гласачи. После тога бисмо у Скупштини Београда могли да сарађујемо против СНС и њихових партнера.

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже нам да причају са свима који желе да разговарају о заједничком наступу:

– Опозиција мора да сарађује и на обезбеђивању фер и поштених изборних услова за све.

Лидер ДСС Милош Јовановић каже да они ни са ким још нису разговарали:

– Што се тиче коалиција, све је отворено. У септембру ћемо евентуално причати са неким сродним партијама, а можда ћемо и сами, онако мушки, наступити и “измерити” подршку.

Борко Стефановић, лидер Левице, каже нам да их до сада из проевропског блока нису звали, али очекује позив:

– Неко је проценио да је јак и утицајан, а ми нисмо, иако смо према истраживањима сви појединачно ту негде. Са СНС нећемо сарађивати, а видећемо хоћемо ли изаћи сами.

Засад је сигурно да ће самостално у трку ДјБ, радикали, ГГ Александра Шапића и вероватно ДСС и ЛДП. Покрет Доста је било је у суботу званично кренуо у самосталну кампању за београдске избора са својим програмом у 20 тачака.

ШАПИЋ: НЕ ЗОВУ МЕ

АКТУЕЛНИ председник Општине Нови Београд Александар Шапић каже, за “Новости”, да ће самостално изаћи на изборе:

– Не видим разлог за коалиције пре избора. Нико ме није ни звао на разговоре, претпостављам да не троше импулсе, јер сам давно обелоданио да ћу сам пред гласаче.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here