Opozicija se grupiše još sedam dana

Podelite:

Partije ubrzano sklapaju saveze uoči odmeravanja snaga na beogradskim izborima. Dva tabora: jedan oko DS, drugi partije desnice. Jeremić bi u široku koaliciju sa Dverima

SVE do sredine jula opozicione partije će voditi razgovore o načinu izlaska na beogradske izbore, ali je već sad jasno da će se svrstati u najmanje dve ideološki podeljene koalicije. Uz to, nekoliko stranaka odlučilo je da na izbore u glavnom gradu izađe – samostalno.

Na jednoj strani su DS i partije i pokreti nastali iz ove stranke, a to su SDS Borisa Tadića, partija u osnivanju Vuka Jeremića, PSG Saše Jankovića i Nova Zorana Živkovića. Na drugom opozicionom kraju bile bi partije desnice, predvođene Dverima.

Prema našim informacijama, demokrate u svom taboru ne žele DjB Saše Radulovića, niti Dveri, čiju politiku smatraju isuviše ekstremnom. Jeremić bi, s druge strane, u toj široj koaliciju hteo i Boška Obradovića. DSS i LDP, kako smo čuli, nisu dobili pozive na razgovore.

Lider DS Dragan Šutanovac navodi, za “Novosti”, da se već više meseci razgovara, ali da epiloga još nema:

– Bićemo u koaliciji samo sa onima sa kojima DS deli iste vrednosti.

Zoran Živković (Nova) ističe da su dosad održavani bilateralni međupartijski razgovori, a da sledi zajednički susret:

– Zalažemo se za dve opozicione kolone, jednu koja je za EU i drugu koja je protiv nje. Tako bismo dobili više glasova i mandata i sprečili mogućnost da se iz ideoloških razloga odbiju neki glasači. Posle toga bismo u Skupštini Beograda mogli da sarađujemo protiv SNS i njihovih partnera.

Lider Dveri Boško Obradović kaže nam da pričaju sa svima koji žele da razgovaraju o zajedničkom nastupu:

– Opozicija mora da sarađuje i na obezbeđivanju fer i poštenih izbornih uslova za sve.

Lider DSS Miloš Jovanović kaže da oni ni sa kim još nisu razgovarali:

– Što se tiče koalicija, sve je otvoreno. U septembru ćemo eventualno pričati sa nekim srodnim partijama, a možda ćemo i sami, onako muški, nastupiti i “izmeriti” podršku.

Borko Stefanović, lider Levice, kaže nam da ih do sada iz proevropskog bloka nisu zvali, ali očekuje poziv:

– Neko je procenio da je jak i uticajan, a mi nismo, iako smo prema istraživanjima svi pojedinačno tu negde. Sa SNS nećemo sarađivati, a videćemo hoćemo li izaći sami.

Zasad je sigurno da će samostalno u trku DjB, radikali, GG Aleksandra Šapića i verovatno DSS i LDP. Pokret Dosta je bilo je u subotu zvanično krenuo u samostalnu kampanju za beogradske izbora sa svojim programom u 20 tačaka.

ŠAPIĆ: NE ZOVU ME

AKTUELNI predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić kaže, za “Novosti”, da će samostalno izaći na izbore:

– Ne vidim razlog za koalicije pre izbora. Niko me nije ni zvao na razgovore, pretpostavljam da ne troše impulse, jer sam davno obelodanio da ću sam pred glasače.

Novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here