Општи хаос у Демократској странци: Једна струја спрема акцију, руше Лутовца, иду на изборе?

Поделите:

Ако успеју, покушаће са Тадићем и Живковићем да оформе “европску групацију”

СТРУЈА у ДС чије је незадовољство политиком коју води најуже руководство кулминирало након најновијег обрушавања Бошка Обрадовића на демократе покушаће средином фебруара да “сруши” лидера Зорана Лутовца, изведе странку из Савеза за Србију и оформи европску групацију сродних партија са којима би највероватније изашла на предстојеће парламентарне изборе – сазнају “Новости”.

У том блоку засада су, према нашим информацијама, виђени Социјалдемократска партија Бориса Тадића и Нова странка Зорана Живковића, али и сви појединци и групације који не гледају благонаклоно на то што је “антиевропска политика почела да преовладава у СзС”.

Стратегија будућег деловања ове струје у ДС могла би да буде утаначена већ у четвртак, на серији неформалних састанака који се планирају. Окосница “побуњених” је Посланички клуб ДС у Народној скупштини, где је већина чланова против останка у СзС и против бојкота, али и београдски одбор и још неколико филијала у већим градовима, као и Омладина демократа.

Подмладак ДС у среду је први направио искорак у том правцу. Он је саопштио да ће се искључити из свих активности СзС док не буде јасно да ли тај савез подржава радикалско деловање Двери и њеног лидера Обрадовића. Наведено је и да је Обрадовић нападом на све демократе и професора Драгољуба Мићуновића, због његовог става да је бојкот бесмислен, нанео несагледиву штету у борби против режима Александра Вучића. Из централе странке, међутим, у среду су саопштили да се група појединаца лажно представља као Омладина ДС и да њихове одлуке не представљају званичну политику странке.

Одлуку о суспензији активности у оквиру СзС ускоро би могао да донесе и београдски одбор, али и низ одбора ДС широм Србије које је због “непослушности” Извршни одбор странке распустио 30. новембра прошле године. Нико од њих пак још није добио званично обавештење о овој одлуци, што, како објашњавају, значи да су по Статуту странке они и даље легитимни органи.

Овај хаос који је настао у ДС могао би да се расплете на седници Председништва и Главног одбора, чије се заказивање тражи, а које Лутовац избегава јер је свестан тога да ће се суочити са до сада најозбиљнијом побуном у странци.

Бошко Обрадовић

Наши извори додају да се, иначе, све важне одлуке дуже време доносе изван централе ДС, да се чак ни састанци не одржавају у страначким просторијама, већ на непознатим адресама, јер “први пут у историји демократа, председник Лутовац има више поверења у друге странке и лидере СзС него у своје чланове”.

Обрадовић је наставио са нападима на појединце у ДС, оптуживши Балшу Божовића, Драгана Шутановца и Мићуновића да су направили “дил” са Вучићем. Божовић је узвратио цитирајући Умберта Ека, да су фашисти ти који другачије мишљење називају издајом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ – Раскол у опозицији: Демократска омладина ДС напушта СЗС, не могу заједно са Дверима

– Мислим да је време да ДС реагује и пита СзС да се изјасни о неделима које је Обрадовић направио, наневши несагледиву штету нашој заједничкој борби против режима. СзС треба да искључи и Обрадовића, попут Жељка Веселиновића. У супротном, Лутовац треба да покрене процедуру за излазак ДС из Савеза. Можемо да бојкотујемо изборе и сами – рекао је Божовић за “Новости”.

“Новости”.

У среду се огласио и Лутовац поруком на “Твитеру” да се не губи фокус и да само најшире окупљање опозиције и грађана може довести до слободних и поштених избора.

Зоран Лутовац

ПЛАН Б – “СРБИЈА 21”

УКОЛИКО пропадне покушај да Лутовца смене са чела ДС, није искључено да део функционера направи договор о изласку на изборе у “дресу” организације “Србија 21”, коју су основали Бојан Ђурић и Иван Андрић. Према овом “плану Б”, та нова групација могла би да буде “уточиште” и за незадовољне из осталих странака проевропске опозиције.

ТАДИЋ: БИЛИ СМО У ПРАВУ

НА “Твитеру” се огласио и лидер СДС Борис Тадић:

– После низа акција, изјава и унутаропозиционих напада Двери, који често делују као да се више боре против опозиције него против режима, надам се да је сада коначно јасно зашто СДС никада није ушла у СзС и зашто све време заговарамо формирање вредносно и политички сродних савеза – написао је он.

Шутановац објавио фотографију са Мићуновићем

ЂИЛАСОВИ “ТРОЈАНЦИ”

МЕЂУ аргументима демократа које се залажу да ова странка изађе из СзС, где се, сматрају, потпуно утопила, јесте и последња претња Покрета “Један од пет милиона” да ће изаћи на изборе ако бојкот у наредним данима не прогласе Нова странка и Странка модерне Србије (СМС). У политичким кулоарима већ су се појавиле спекулације о томе да иза одлуке “Један од пет милиона” стоји Драган Ђилас, лидер Странке слободе и правде, који “преко својих омладинаца” покушава да преигра политичке савезнике и заправо изађе на изборе. Ђилас је поручио да нико из СзС неће учествовати на изборима.

Novosti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here