Оптужити Фалкеа јер није лечио Младића

Поделите:

Захтев генералових адвоката Бранка Лукића и Драгана Иветића. Траже и поништење пресуде, пошто генерал није био способан за поступак

Одбрана Ратка Младића затражила је да лекар у притвору судског Механизма у Хагу Паулус Фалке буде оптужен за непоштовање тог суда због тога што је, наводно, опструисао Младићево лечење. Захтев за покретање тог поступка, одбрана је поднела и против Фалкеовог неименованог заменика, те против управника судског притвора.

Браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић у захтеву тврде да су др Фалке и сарадници опструисали право оптуженог на приступ историји његове болести, којим би стекао праву слику о свом озбиљном здравственом стању.

У поднеску упућеном жалбеном већу Механизма, правног наследника Хашког трибунала, одбрана оптужује др Фалкеа и за потенцијално несавесно лечење.

Све то заједно, према мишљењу Младићевих бранилаца, представља заверу за ометање правде, односно непоштовање суда.

Одбрана у захтеву понавља тврдњу да је др Фалке неоправдано спречио двоје лекара из Србије да прегледају генерала Младића пре него што му је 22. новембра прошле године Хашки трибунал изрекао казну доживотног затвора због геноцида у Сребреници и ратних злочина у БиХ.

ЗАБРАНИЛИ ЕКГ ПРЕГЛЕД
ОДБРАНА је својим оптужбама додала и то да је др Фалке 18. и 19. децембра спречио специјалисте из Србије да Младићу ураде ЕКГ преглед срца, иако је то било предвиђено програмом посете.

У одвојеном поднеску, браниоци су затражили да та пресуда буде поништена, понављајући тврдњу да Младић тада није био и да још није способан да учествује у поступку због деменције и последица више можданих удара.

Младић је браниоцу рекао и да се на те болове, претходног дана, пожалио лекару. Одбрана у поднеску наводи и да је медицинско особље у притвору негирало да се Младић пожалио лекару на болове, уз тврдњу да о “рутинском” прегледу, 25. јануара, нема медицинске документације.

Према мишљењу браниоца Иветића, Младић је током њиховог сусрета 24. јануара био видљиво слаб и у веома лошем стању. “Пожалио се да му је из дана у дан све лошије.”

Новости.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here