Орбан: KОРИСНИ ИДИОТИ И САЛАМА ТАKТИKА

Поделите:

Мађарски премијер Виктор Орбан у интервјуу немачком лист “Велт” своје критичаре назвао је “корисним идиотима” левице и противи се захтеву за повлачење његове партије “Фидес” из Европске народне странке.

– Напад, уствари, долази са левице, не зато да би ослабили нас, већ Европску народну странку (ЕНС). Kада нас више не буде, напашће Италијане, а после тога на ред долазе Аустријанци. То је салама тактика – изјавио је Орбан.

Опасност од распада хришћанско-демократске породице партија у Европи прети од када је мађарска влада покренула кампању плакатима против актуелног председника Европске комисије Жан-Kлода Јункера, у којој га, поред Џорџа Шороша, оптужује да подржава илегалну имиграцију, а која критичаре подсећа на антисемитски стереотип, пише “Велт”. Неколико хришћанско-демократских партија у Европи сматра да “Фидес” не сме да остане саставни део ЕНС.

Орбан критичаре оптужује за наивност:

– То није свима јасно, али у политичкој стручној литератури, означавају их као “корисне идиоте”. Док су они убеђени да воде интелектуалну борбу, они заправо служе интересима за власт других, штавише, интересима наших противника – рекао је Орбан за “Велт”.

На захтев Манфреда Вебера, главног кандидата ЕНС за председника Европске комисије, да се извини Јункеру, Орбан није реаговао. Представник за медије мађарске владе само је изјавио да ће кампања против Јункера бити завршена 15. марта, као што је и било планирано.

 

 

У интервјуу за “Велт” Орбан је, међутим, најавио нове плакате против Брисела:

– У следећој фази изборне кампање, која ће бити и кампања наше партије, видећете још једног актера на плакатима: господина Тимерманса. Господин Јункер иде у пензију, а замениће га господин Тимерманс – рекао је Орбан.

Холандски социјалдемократа Франс Тимерманс је потпредседник Европске комисије и задужен је за правну државу.

– Не можемо занемарити Сорошеву улогу у европској политици, а сви имају право да сазнају да је Тимерманс његов отворени присталица – рекао је Орбан.

Blic

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here