Орбан: Сорошева изјава је “објава рата”

Поделите:

Мађарски премијер изавио да тврдње америчког милијардера мађарског порекла Џорџа Сороша о стварању “мафијашке државе” представљају “објаву рата”.

Виктор Орбан је рекао да Сорош плаћа мреже невладиних организација које “налик агентима” улажу напоре у спровођење његове политике, укључујући промовисање миграције у Мађарској и другим деловима Европе.

Kоментаришући јучерашњу Сорошеву изјаву, Орбан је рекао да је његова политика “елитистичка и антидемократска”.

Премијер Мађарске је оптужио невладине организације које подржава Сорош да нису транспарентне и да су налик мафији.

Сорош је у четвртак у Бриселу оптужио Орбана да ствара “мафијашку државу” серијом корака који подривају слободе и критиковао нови мађарски закон о образовању који прети опстанку Централноевропског универзитета (ЦЕУ) који је основао у Будимпешти 1991. године.

Амерички милијардер је похвалио Мађаре због великих демонстрација претходних месеци, одржаних у знак подршке ЦЕУ, чији је опстанак у Будимпешти под знаком питања пошто је Орбанова странка Фидес усвојила нови закон у априлу.

Сорош (86), који је преживео холокауст у Мађарској током Другог светског рата, постао је једна од најомраженијих личности популиста и националиста. Они осуђују његову подршку либералним вредностима, правима ЛГБТ популације, жена и избеглица, и криве његове финансијске спекулације за тешкоће које су многи осетили од избијања економске кризе.

 

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here