Орбан уједињује национални Исток

Поделите:

Мађарски премијер је решен да прошири утицај формирањем групе која ће се на изборима за Европски парламент супротставити либералном концепту Брисела, Берлина и Париза

Мађарски премијер Виктор Орбан је кренуо у још једну изборну кампању. Тек што је у априлу трећи пут заредом потврдио свој премијерски мандат, у јеку кампање за Европски парламент и формирање националне групе која ће се на изборима у мају идуће године супротставити либералном концепту – Орбан је искорачио ван граница Мађарске процењујући да има велике шансе да прошири свој утицај и у региону.

Како себе сматра покретачем обнове националног суверенитета државе у односу на ЕУ, на чему годинама истрајава одолевајући притисцима и казненим мерама из Брисела, сасвим је разумљиво да је Орбан преузео лидерску улогу у том процесу, барем у централној Европи. Новина је да је мађарски премијер, који је последњих година својим антимиграционим ставом био локомотива Вишеградске групе – сада одлучио да прошири утицај и на неке државе које су на периферији ЕУ, попут Румуније, и у тај круг позове и неке ван ЕУ, попут Србије.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here