Orban ujedinjuje nacionalni Istok

Podelite:

Mađarski premijer je rešen da proširi uticaj formiranjem grupe koja će se na izborima za Evropski parlament suprotstaviti liberalnom konceptu Brisela, Berlina i Pariza

Mađarski premijer Viktor Orban je krenuo u još jednu izbornu kampanju. Tek što je u aprilu treći put zaredom potvrdio svoj premijerski mandat, u jeku kampanje za Evropski parlament i formiranje nacionalne grupe koja će se na izborima u maju iduće godine suprotstaviti liberalnom konceptu – Orban je iskoračio van granica Mađarske procenjujući da ima velike šanse da proširi svoj uticaj i u regionu.

Kako sebe smatra pokretačem obnove nacionalnog suvereniteta države u odnosu na EU, na čemu godinama istrajava odolevajući pritiscima i kaznenim merama iz Brisela, sasvim je razumljivo da je Orban preuzeo lidersku ulogu u tom procesu, barem u centralnoj Evropi. Novina je da je mađarski premijer, koji je poslednjih godina svojim antimigracionim stavom bio lokomotiva Višegradske grupe – sada odlučio da proširi uticaj i na neke države koje su na periferiji EU, poput Rumunije, i u taj krug pozove i neke van EU, poput Srbije.

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here