ОРГАНИ БИВШЕГ ПРЕДСЕДНИKА ОСТАЛИ У ХОЛАНДИЈИ: Слоба Милошевић сахрањен без мозга

Поделите:

Мистерија Један од могућих разлога за узимање делова органа Слободана Милошевића јесте обављање контролних токсиколошких анализа, али спекулисало се да је то урађено да би се прикрили трагови који би указали на присуство супстанци кобних по његов живот

Тело бившег председника Србије Слободана Милошевића, након смрти 11. марта 2006. године у холандском затвору у Схевенингену, пребачено је у Србију, али без мозга! Овај орган је, према наводима Kристијана Шартијеа, у то време портпарола Трибунала у Хагу, извађен, а Милошевић је сахрањен без њега.
– Сећам се да је Милошевићево тело у марту 2006. враћено у Србију без мозга. Не знам шта је било после, да ли је мозак враћен породици цео или у деловима, или је остао на Институту, или је уништен – рекао је Шартије за ББЦ, а пренео београдски недељник Време.

Један од могућих разлога за то, како се спекулисало у круговима блиским бившем председнику, јесте прикривање трагова који би указали на присуство неких супстанци које су биле кобне по његов живот. Нарочито јер се неки отрови брзо разграђују у организму, а њихови трагови остају само у можданом ткиву. Патолог професор др Зоран Станковић објашњава за Kурир да се приликом смрти у затворским околностима, током обдукције, често узимају и чувају делови органа и ткива.
– Могуће да је део мозга узет за хемијске и токсиколошке анализе. У те сврхе узимају се људске течности: крв, урин и желудачни садржај. Затим, делови органа као што су мозак, плућа, срца, јетра са неотвореном жучном кесом, део бубрега, слезине, мокраћне бешике, танког и дебелог црева, а онда се ради контролна токсикологија. Могуће је да су неки делови узети и из његовог тела и да нису враћени назад. Они се чувају од шест месеци до годину дана – каже Станковић.

Реч је о малим деловима, знатно мањим него што је било раније, јер су апарати са којима се сада ради изузетно прецизни.
– Узима се око 100 грама органа, то је довољно да се уради хемијска токсиколошка анализа – каже професор Станковић.

Тома Фила, адвокат, с друге стране, потпуно одбацује могућност да је Милошевићев мозак остао на Форензичком институту у Холандији.
– То су глупости. У Београду је такође урађена обдукција и нема основа да је то тачно. Послати човека без мозга, па зар би се у озбиљној држави то десило да леш бившег председника републике стигне без главе или мозга и да то тако прође? – одсечан је Фила.

Са холандског Форензичког института, који је урадио обдукцију, кажу да нису овлашћени да говоре о конкретним случајевима, али су истакли да институт има право да задржи одређене узорке покојника ради даљих претрага и токсиколошких анализа. Њихови патолози су утврдили да је Милошевић преминуо услед срчаног удара проузрокованог дугогодишњом хипертензијом и задебљањем срчаног мишића леве коморе. Токсиколошка анализа је показала да је користио лекове за снижавање притиска, који су му били преписани, али је примећено и присуство неких других лекова, углавном седатива, које је, према њиховим наводима, узимао на своју руку.

Адвокат Горан Петронијевић

Подстакли су умирање

Податке о томе да ли је мозак Слободана Милошевића остао на Форензичком институту у Холандији породица би имала право да затражи од тог института, каже адвокат Горан Петронијевић.
– Они имају право да питају да ли је то тачно и да ли је нешто остало после обдукције. Милошевић није трован некаквим хемијским супстанцама, већ му је здравствено стање током година урушавано контролисаним поступцима: узимањем неодговарајућих лекова или давањем оних који су поништавали дејство правих. На тај начин је подстакнуто усмрћење и ту нема никаквих дилема – каже Петронијевић.

Славица Ђукић Дејановић

Неопходни званични извештаји

Присуство одређених елемената теоретски може да се примети и анализом других органа, не само мозга, каже Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља.
– О томе би требало послушати став струке, а без званичних извештаја ја не бих могла да закључујем и дајем коментаре. Треба питати токсикологе шта би то значило за холандски Форензички институт уколико су наводи тачни – рекла је Ђукић Дејановић.

 

Kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here