Oригинални текст споразума између Београда и Приштине у Вашингтону

Поделите:

 

Економска нормализација

Прва ставка у споразуму о економској нормализацији односи се на аутопут Београд-Приштина.

„Обје стране се обавезују да ће примијенити споразум о аутопуту, који је потписан 14. фебруара 2020. године“, стоји у споразуму.

Друга ставка је примјена споразума о жељезници између Београда и Приштине и израда заједничке студије о изводљивости за пројекат изградње жељезничке инфраструктуре до луке на Јадранском мору.

Затим, наводи се да ће Србија и Kосово заједнички радити са америчком Међународном корпорацијом за финансијски развој (У.С. Интернатионал Девелопемент Финанце Цорпоратион) и ЕXИМ-ом (банком прим.РСЕ) како би се спровело у дело више меморандума – о изградњи „аутопута мира“ и жељезничких траса Приштина-Мердаре и Ниш-Приштина, преноси Радио Слободна Европа.

О малим и средњим предузећима

Заједнички рад са овим америчким институцијама предвиђа и обезбјеђивање финансијских зајмова за мала и средња предузећа и друге билатералне пројекте.

Такође, споразум предвиђа присуство Међународне корпорације за финансијски развој (У.С. Интернатионал Девелопемент Финанце Цорпоратион) у Београду.

У споразуму пише и да ће обје стране „отворити и ставити у функцију заједнички прелаз Мердаре“.

Споразум наводи и да ће се обје стране придружити „Мини Шенген“ зони. Ријеч је о заједничкој иницијативи Срибије, Албаније и Сјеверне Македоније из 2019. године о слободном протоку роба, капитала и људи. Такође, обје стране су се обавезале на узајамно признање диплома и професионалних сертификата.
Питање Газивода

Такође, тачка споразума односи се и на језеро Газиводе, на сјеверу Kосова.

„Обје стране су се сложиле да ће радити са америчком Агенцијом за енергију и другим телима Владе Сједињених Држава на изради студије, у циљу пођеле језера Газиводе/Ујмани како би се обезбиједило стабилно снабдијевање водом и енергијом“, пише у споразуму.

Обје стране се обавезују и на диверзификацију снабдијевања енергијом, преноси РСЕ.
О 5Г мрежи

Посебна ставка споразума односи се и на изградњу инфраструктуре за 5Г интернет мрежу.

„Обје стране ће забранити употребу 5Г мреже у оквиру своје мрежне инфраструктуре, која је набављена од непоузданих купаца“, истиче се у споразуму и додаје да се обје стране обавезују да ће блоговремено уклонити такву опрему и учинити друге потребне кораке тамо гђе је она већ присутна.

„Обје стране ће повећати проверу авионских путника, међусобну размјену информација у оквиру шире сарадње са Сједињеним Државама на Балкану, и посветити се унапрјеђењу технологије да би се спријечиле недозвољене активности, применом скриниг и информационих система, укључујући ПИСЦЕС, АПИС, АТС-Г и СРТП“, наводи се даље.
Религијске слободе

Затим се у споразуму говори о религијским слободама:

„Обје стране се обавезују на поштовање религијских слобода, укључујући и обнављање међурелигијског дијалога, заштиту вјерских знаменитости и примјену судских одлука којима се штити Српска православна црква, такође и наставак реституције имовине жртава холокауста које немају насљеднике и неупитно јеврејске имовине.“
О несталима

Сљедећа ставка посвећена је несталима:

„Обје стране се обавезују да ће убрзати напоре на проналажењу и идентификацији остатака несталих лица. Обе стране су посвећене идентификацији и постизању дугорочних рјешења за избјеглице и интерно расељена лица. Обје стране су посвећене остваривању контаката адекватних владиних министра и постизању координације између Београда и Приштине, што ће даље обезбиједити редовну проверу броја ријешених и неријешених случајева“, пише у споразуму, преноси РСЕ.
ЛГБТ права

Даље ће наводи да ће обје стране радити на томе да 69 држава које су криминализовале хомосексуалност, исту декриминализују.
О Хезболаху

„Обе стране се обавезују да означе Хезболах у његовој цјелини као терористичку организацију, те да у поптуности примјене мјере ограничења Хезболахових операција и финансијских активности унутар њихових надлежности“, једна је од посљедњих тачки споразума.
Година мораторијума

Претпосљедња се односи на чланство у међународним организацијама:

„Kосово (Приштина) се сложило да примјени једногодишњи мораторијум на тражење чланства у међународним организацијама. Србија (Београд) се сложио о једногодишњем мораторијуму на кампању за повлачење признања независности, и да се уздржи од формалног или неформалног тражења од било које државе или међународне организације да не призна Kосово (Приштина) као независну државу. Обје стране су се сложиле да ће договор реализовати одмах.“
Kосово и Израел

Kосово (Приштина) и Израел су се усагласили на узајамно признање, стоји на крају споразума потписаног у Бијелој кући.
ВУЧИЋ: БИЛАТЕРАЛНИ СПОРАЗУМ, ИЗУЗЕТНО САМ ЗАДОВОЉАН

Предсједник Србије Александар Вучић казао је да је изузетно задовољан са оним што је делегација Србије постигла на састанку у Бијелој кући. Делегација Србије је потписала билатерални споразум са САД, о економској сарадњи са Kосовом, а не трилатерални, и у њему Приштина није поменута као субјекат међународног права, поручио је Вучић.

Он је у обраћању медијима након потписивања споразума у Бијелој кући навео у тексту споразума нема тачке десет, нема признања, и да људи у Србији могу да одахну, преноси РТС.

“Ово је добар споразум за Србију, звучаће славодобитно ако кажем да честитам, али сам искрено задовољан и сви чланови делегације оним што смо постигли”, рекао је Вучић.

Истакао је да је ријеч о билатералном споразуму са САД.

“Ово није трилатерални споразум. Важна је разлика. Дакле, ово је споразум који је Србија направила са САД, трећа страна није призната као субјекат међународног права. То је за нас од изузетног значаја и хвала предсједнику Трампу, посебно му хвала што је направио дуг билатерални сусрет са делегацијом Србије. Ја сам провео више од 15 минута у Овалном кабинету сам са Трампом и његовим сарадницима”, додао је Вучић.

Указао је да је на том састанку било речи о односу Србије и Америке, свим изборним кампањама, као и да је предсједник Трамп исказао жељу да дође у Србију.

“Kроз овај билатерални споразум директно уређујемо односе са једном од двије највеће силе свијета, да се бавимо економијом прије свега и неким политичким питањима која нису изузетно болна за нашу земљу”, рекао је Вучић.

Нагласио је, додаје РТС, да постигнут компромис и добар споразум за Србију.

“Само за Србију је предвиђено отварање канцеларије Фонда за развој САД у Београду, а тога нема за Приштину или било кога другог у региону”, додао је Вучић.

То ће значити јак сигнал свим кредитним агенцијама, али и инвеститорима, како америчким, тако и западноевропским, да улажу у нашу земљу, али и жељи Америке да послује на српском тржишту.

Додао је да ће “Американци нагледати са нама важне пројекте, као што је изградња пута до Приштине”.

Подсјетио је Србија у сарадњи са Евопском инвестиционом банком гради ауто-пут од Ниша до Плочника, али да се још не зна како ће бити финансиран дио од Плочника до Мердара.

Истиче да ће изградња тих ауто-путева повезати Приштину и централну Србију и лакше кретање грађана.

Споразум подразумијева, додаје Вучић, и изградњу пруге, односно жељезничко повезивање Приштине са централом Србијом.

Истиче да ће изградња жељезнице ићи преко Мердара, јер је, указује предсједник Србије, постојала идеја Приштине да пруга иде преко сјевера Kосова и да Србија нема контролу над жељезницом.

“Ту смо успјели да избјегнемо малу замку”, рекао је Вучић.
“Албанци би пристали на све, само да остане тачка 10”

Вучић је изјавио да су чланови приштинске делегације хтјели да потпишу све, само да се у споразум о економској нормализацији врати спорна тачка 10, која се односила на међусобно признање, као и да су најснажније били против рјешења која се тичу Газивода и такозваног мини Шенгена.

“Албанци су били најснажније против три ствари. Прво, рекли су да ће све да потпишу само да се врати тачка десет, на чему је Авдулах Хоти десет пута инсиситирао. Kада смо успјели да избацимо тачку десет, онда је Хоти рекао да, иако је имао примједбе на Газиводе и мини Шенген, све прихвата, само да остане тачка десет” рекао је Вучић:

“Али, нема тачке 10, нема међусобног признања и људи у Србији могу да одахну”, рекао је Вучић, преноси РТС.

Навео је да су Албанци били и против мини Шенгена, за шта су, како каже, имали чудне аргументе и мијешали су мини шенген са Шенженом.

Међутим, како каже, они су се својим уговором са Американцима обавезали да приступе мини Шенгену, што је важно не само за Србе на Kосову, већ и Србију.

“То је за нас важно, јер ћемо тиме имати јединствено тржиште, нема изненађења с таксама, тарифама, обезбедићемо слободнији проток људи, капитала, услуга, важно је за Србе на KиМ и цијелу Србију”, рекао је Вучић.

Указао је да је српска економија изгубила пола милијарди еура само због такси и тарифа које су уведене.

“Ми имамо најснажнију економију и то много значи нама, али значи и другима”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да Албанци нису хтјели да признају дипломе из Kосовске Митровице, желећи да кажу да то припада њиховом, а не српском систему.

“То ће значити прије свега у радној снази, која у регону мора да има слободну проходност, да оно што су учили буде признато на територији цијелог мини Шенгена и између Приштине и Београда. Више пута смо то потписивали, али није било извршења због Kосовске Митровице, сада вјерујемо пошто американци надгледају, да ће то бити уважено”, рекао је Вучић.

Kад је ријеч о диверзификацији извора енергетског снабдијевања, Вучић каже да је српска страна одбацила да се обавеже од кога ће и шта да купује.

“Морамо да радимо на томе, али нисмо могли да пристанемо да купујемо скупљи гас”, рекао је Вучић.
“Газиводе посвађале делегацију Приштине, за Србију одлично”

Вучић каже да су Газиводе кључна ствар око које се косовска делегација свађала између себе.

“Kаже се да се двије стране слажу да ће да раде заједно са америчким департментом енергетике и са другим органима америчке владе на физибилити студији која би требало да подијели енергетске ресурсе језера Газоводе” рекао је Вучић шта стоји у споразуму.

“Зашто су они били снажно против, а зашто смо ми били за, при чему нисмо то хтјели да откривамо и једни и други смо ћутали – зато што ми немамо ни киловат струје са Газивода у овом тренутку. Овако ћемо, у каквом год опсегу да подијелимо, ми само да добијемо, зато су се они жестоко свађали између себе”, рекао је Вучић.

Додао је да је Србија на томе инсистирала у Бриселским преговорима и да ће наставити на томе.

“Веома је важно да Американци ураде физибилити студију и да ми можемо да добијемо дио енергетских извора, дакле ријеч је и о струји и о води. На нашој територији су Газиводе нешто дубље, али углавном та вода иде за Метохију и Приштину, мање за српске средине. Струја нам не иде уопште, тако да је ово за нас одлично, а у Пришини је изазвало немире”, рекао је Вучић.
“Шаховска минијатура око израелског признања Kосова”

Предсједник је нагласио да је велика борба, поред тачке 10, вођена и око позива Израелу да призна Kосово.

“Водила се велика борба нас и домаћина, највећа око тачке 10 која је захтијевала међусобно признање, али и око позива на признање Kосова од стране Израела. Сматрали су да треба ми да позовемо Израел да призна Kосово, а ми смо рекли да то не можемо, јер то руши нашу политику”, објаснио је Вучић новинарима.

Додао је да је потом речено да то буде суи генерис, што српска страна није могла да прихвати.

“На бруталан начин смо одбили међусобно признање, а ово је била шаховска минијатура. Рекли смо да ако се о томе договоре Израел и Приштина – у реду. Такође смо рекли Израелу да, ако буду поштовали Србију, онда ће наша земља пребацити амбасаду у Јерусалим”, нагласио је Вучић.

Указао је да Србија, с тим у вези, тиме не учествује у томе што су потписали Американци и Албанци.

Пренио је да је споразумом договорен и мораторијум на захтјев Приштине за чланство у међународним организацијама и кампању отпризнавања коју је водио Београд.

Навео је да је Приштина била против мораторијума, јер су говорили да ће то изазвати кризу њихове владе, преноси РТС.

Указао је да споразум садржи и рјешавање питања несталих особа, али и декриминализацију хомосексуалности, што је Србија одавно урадила.

Такође у споразуму стоји да Србија осуђује Хезболах, додајући да је жеља САД да се то уради, јер они воде такву политику.

“Ми смо се концентрисали да око оног што се нас тицало извучемо најбоље могуће и да се не свађамо око сваког питања”, додао је Вучић.
“Ови дани нису били лаки за нас, све се убрзава”

Ови дани нису били лаки за нас, све се убрзава, поручио је Вучић.

Поновио је да српска делегација има важне економске разговоре иза себе и да сада слиједе тешки разговори у Бриселу.

Најавио је да ће се у Бриселу на дневном реду наћи економске теме, али и Заједница српских општина.

“Право одавде идемо у Брисел, не идемо кући”, нагласио је Вучић.

Захвалио се грађанима Србије на подршци и бризи и на томе што су вјеровали у своју делегацију, те и што воле своју Србију.

“Србија је наша земља, за нас најљепша и најбоља. Данас се предсједник САД Доналд Трамп похвалио стопом незапослености од 8,4 одсто, а код нас је 7,3 процената. То говори како напредујемо и да можемо да сустижемо и престигнемо оне који су деценијама били испред нас”, закључио је Вучић.
Вучић: И Гренел потврдио да је било изненађење

Вучић је одговорио на поједине изјаве да српска делегација није доживјела никакво изненађење и указао да је специјални изасланик Ричард Гренел потврдио да јесте било изненађења.

“Да будем искрен, слушам различите приче да није било изненађења и Гренел је потврдио да је било изненађења за српску делегацију, али није желио да прецизира да је то тачка 10 и међусобно признање”, рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Поручио је и онима који су изјављивали да се у документу који се нашао на преговарачком столу налази 16 тачака, а не три, како они кажу.

Указао је и да свих 16 тачака нису исте за Београд и Приштину.
“САД ће гарантовати заштиту верских објеката СПЦ”

Вучић је изјавио да је веома важно то што је договорена заштита религијских објеката и имплементација судских одлука које се тичу Српске православне цркве.

Kако је нагласио, Американци су се кроз билатералне споразуме и са Србијом и са Приштином обавезали да ће гарантовати спровођење судских одлука које се односе на СПЦ и да ће гарантовати безбједност вјерских објеката, српских свештеника и српских верника.

Договорили смо заштиту слободе религија, интрарелигијске комуникације и посебно заштиту религијских објеката, казао је Вучић.

Даље, како је навео, обавезали су се за посебне безбједносне и сигурносне контроле на аеродромима, те да на томе раде самостално и са Приштином, а све у циљу добијања безвизног режима са САД.
Трамп: За овакав споразум биле потребне деценије

Амерички предсједник Доналд Трамп оценио је, послије потписивања споразума у Бијелој кући, да су за овакав потез биле потребне деценије.

“Вјерујем да ће се десити изванредне ствари, а Америка ће се отворити према обијема странама. Економија може зближити људе, ови људи су урадили одличан посао”, рекао је Трамп.

Амерички предсједник је посебно истакао улогу Ричарда Гренела у процесу који је претходио постизању споразума. “Он их је зближио”, рекао је амерички предсједник.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here