Орлова лекција: Знате ли како женка орла бира оца за своје орлиће?

Поделите:

Женка орла због одабира оца за своје потомство ради тако интересантну ствар. Са дрвета или грмља, одломи гранчицу, узима је у кљун, подигне се на велику висину и почиње да кружи са том гранчицом.

Око женке, почињу да лете орлови, онда она баци ту грану, и гледа. И неки орао покупи ту грану у ваздуху, не дозвољавац́и јој да падне, затим је предаје женки веома њежно, из кљуна у кљун. Орлица узима грану и поново баца, мужјак је поново ухвати и доноси до ње, а она поново баца …
И тако се то понавља – много пута. У случају да, после неког времена и поновног бацања гране, орао је ухвати сваки пут, тада женка одабере њега и пари се са њим.

Зашто она то ради, схватићете потом.

Затим они одлазе на високу литицу, праве гнијездо од јаког прућа, ријетко, довољно тврдо, а мама и тата после тога почињу да избацују из себе, из сопственог тијела, кљуном паперје и перје. Са овим паперјем и перјем, праве гнијездо, попуњавајући све рупе, чине га меким и топлим. У таквом меком и топлом гнијезду, орлица полаже јаја, затим се из њих излегу орлићи.

Kад се појаве орлићи ( а они долазе на свијет тако мали, голи, немоћни), родитељи их покривају својим тијелима све док не ојачају. Заклањају својим крилима од кише, од јаког сунца, доносе им воду, храну, и орлићи расту. Почиње да им расте перје, крила и реп постају јачи.

И тада су већ ојачали, мада су и даље мали. Тада мама и тата виде да је дошло вријеме.

Тата сједа на крај гнијезда и почиње да удара крилима по њему: маше, удара, тресе то гнијездо. Због чега? Kако би избацио све перје и паперје, тако да остане само круто гнијездо од прућа, којег су на самом почетку савили и направили. Орлићи сједе у том растрешеном гнијезду, неудобно им је, тешко и не схватају шта се догађа: мама и тата су били тако њежни и брижни.

Орлица за то вријеме одлети негђе, да ухвати рибу и сједа негђе око пет метара од гнијезда, тако да могу да је виде орлићи. Онда, испред својих орлића, почиње полако да једе ту рибу. Орлићи сједе у гнијезду, вичу, криште, не схватају шта се догађа, јер је раније све било другачије. Мама и тата су их хранили, појили, а сада је све нестало: гнијездо је постало чврсто, нема перја и паперја, а још родитељи једу рибу, а њима не дају.

Шта да се ради? Ако хоћеш да једеш, мораш да изађеш из гнијезда. И онда орлићи почињу да праве покрете које никада раније нијесу радили. Они и даље не би то радили да су родитељи наставили да их мазе. Орлићи почињу да излазе из гнијезда. Они падају, неспретни су, још увијек ништа не умију, ништа не знају. Гнијездо се налази на литици, на стрмој литици, тако да не може никав предатор да им се приближи.

Орлићи долазе до ивице гнијезад, машу по њему, а затим лете у понор. А онда тата (онај који је једном хватао гранчице) стрмоглаво лети надоље и хвата својим леђима орлића, не дозвољавајуц́и му да се разбије. А онда, поново га донесе до неудобног гнијезда, опет се налази на литици, и све почиње од почетка. Орлићи падају, а отац их хвата.

Kод орлова ниједан орлић се није разбио.

И онда, у неком тренутку пада, орлић почиње да прави покрет који никада раније није радио: шири на вјетру своја крила, улази у ваздушни ток и тако почиње да лети. Тако орлови уче своје орлиће. И чим орлић почне да лети сам, родитељи га узимају са собом и показују мјеста на којима се налази риба. Више им је не доносе у кљун.

Ово је врло добар примјер како треба да васпитавамо нашу духовну и физичку ђецу. Kолико је важно да их претјерано не држимо у топлом гнезду! Kолико је важно је да их претјерано не хранимо рибом, када је они вец́ могу сами ловити!

Али и са коликом бригом треба да их учимо да лете, посвећујући томе сву своју снагу, своје вријеме, мудрост и вјештину! Није чудно што женка бира мужјака, бацајуц́и гранчицу. Она не жели да јој се ђеца разбију. Бирајући немарног оца без провјере, не може рачунати на потомство. Kод орлова као и код пилиц́а, мало је један или два.

В. Жемчуг

Превод текста: https://vk.com/tobewoman?w=wall-23228995_62200

Превела: Беба Муратовић – bebamur.com​

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here