Ослушкивање аудиторијума: Јавна расправа о програмским садржајима РТВ и РТС

Поделите:

САОПШТЕЊЕ СА ЗАЈЕДНИЧКЕ СЕДНИЦЕ ПРОГРАМСКИХ САВЕТА РТС И РТВ

У Новом Саду, у седишту Радио-телевизије Војводине, 19. октобра 2018. одржана је заједничка седница програмских савета јавних медијских установа РТС и РТВ посвећена размени искустава о раду савета и припремама овогодишњег циклуса јавних расправа о програмским садржајима јавних медијских сервиса.

Осим чланова двају савета, у раду су учествовали Александар Гајовић, државни секретар за информисање у Министарству за културу и информисање Владе Србије и Ђорђе Вукмировић, заменик покрајинског секретара за културу и јавно информисање.

Састанком су председавали Маја Петровић, председник Програмског савета РТВ, и проф. др Миливоје Павловић, председник Програмског савета РТС.

У отвореној размени искустава из рада једног и другог програмског савета оцењено је да су ови релативно нови субјекти нашег правног и медијског система допринели да се унапреди квалитет комуникације између јавних медијских установа (РТС,РТВ) и грађана због чијих су информативних, културних, образовних, рекреативних и других потреба јавни сервиси и основани, али да и у постојећем правном и социокултурном простору постоје услови за побољшање те комуникације. Изнете су и идеје о нормативној доградњи прописа о обавезама, одговорности и ингеренцијама програмских савета како би се омогућило да се интерес јавности још јасније артикулише и да се одлуке, идеје и препоруке програмских савета као органа јавног медијског сервиса (члан 16 Закона о ЈМС) доследније реализују.

Чланови програмских савета сагласни су у оцени да органи јавних медијских установа, менаџмент и уређивачки тимови треба у будућем раду још активније да ослушкују потребе аудиторијума, активно тражећи ставове, идеје и мишљење јавности, консултујући се са слушаоцима и гледаоцима о најважнијим програмским питањима, темама и дилемама, охрабрујући грађане да учествују у перманентној јавној расправи о квалитету радио и ТВ програма и подносећи им конкретне и јасне извештаје о свом раду.

Предстојећа јавна расправа о програмским садржајима – као један од видова директне комуникације с грађанима – права је прилика да се установе и провере механизми комуникације с јавношћу који би, у знатно већој мери него до сада, почивали на принципима транспарентности, отворености и пуне одговорности.

Чланови програмских савета позивају уређивачке тимове у јавним медијским сервисима да – идући у сусрет јавној расправи, и пратећи организованије њен ток – пронађу модалитете који би обезбедили да се чује и уважи глас најшире јавности, укључујући и представнике осетљивих друштвених група.

Договорено је да се у јавној расправи разговара о програмским садржајима и медијској политици у целини, али да се посебна пажња посвети овим двема темама:

  • У АП Војводини: Информисање свих делова друштва без дискриминације, нарочито друштвено осетљивих група – деце, омладине и старих, мањинских група, особа са инвалидитетом, социјално и здравствено угрожених, итд.

  • У Републици Србији: Језик и писмо у програмским садржајима јавног сервиса РТС и медијска писменост на јавном медијском сервису РТС.

Презентација и расправа о програмским садржајима РТВ посебно ће се водити на трибинама и округлим столовима који ће бити организовани у Бачком Моноштору, Кикинди и Новом Саду (од 30. октобра до 15. новембра).

Расправа о садржајима програма РТС водиће се на трибинама у Сомбору, Ужицу и Београду (од 15. до 30. новембра).

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here