Оснива се Форум за културу Новог Сада

Поделите:

Нови Сад ће добити Форум за културу града пошто је усвојен Акциони план реализације пројеката Стратегије културног развоја од 2016. до 2026. године.

Акциони план се односи на активности које ће Градска управа за културу реализовати током 2017. и 2018. године, а једна од главних ставки плана јесте оснивање Форума за културу, што је предвиђено за јул ове године.

Форум ће, како се наводи у Акционом плану, чинити чланови Градске управе, Градског већа за културу и свих релевантних актера у култури Града. У фокус ће ставити анализирање досадашњих критеријума за доделу средстава приликом пројектног финансирања, као и успостављање нових.

“Међу првим приоритетима Форума биће активности у вези са реализацијом великих инфраструктурних подухвата, које предвиђа пројекат ‘Нови Сад Европска престоница културе 2021. године’ као што су ревитализација подграђа Петроварадинске тврђаве и претварање Кинеске четврти у центар културног и креативног стваралаштва”, наводи се у саопштењу.

Између осталог, наводи се и да ће Градска управа за културу ускоро добити свој сајт како би се рад учинио транспарентнијим, али и како би се олакшала комуникација са заинтересованим за културна збивања у Новом Саду.

“Град Нови Сад путем ресорне управе на делу показује да жели да реши проблеме са којима су се суочавала поједина удружења годинама у назад. На темељу Одлуке о суфинансирању дела текућих трошкова репрезентативним удружењима у износу до 45 %, први пут је реализован Конкурс те врсте, како би удружења могла да повољније реше питања закупа простора. И на овај начин, Град жели да пружи подршку не само институцијама, већ сада и невладиним организацијама која делују у области културе, показујући жељу за дугорчним, систематским и контиунуираним развојем културне сцене Града Новог Сада, а све у складу са Стратегијом културног развоја Града”.

Процес културне стратегије покренула је Фондација “Нови Сад 2021” у оквиру процеса кандидатуре Новог Сада за европску престоницу културе са циљем да више укључи независну сцену као важног актера културног живота града.

Истовремено Иницијатива независне културне сцена Новог Сада је данас саопштила да прекида сарадњу са Градском управом за културу, јер Члан градског већа културу, Далибор Рожић, није сазвао јавно представљање рада конкурсних комисија.

“Одбијање Члана већа за културу да сазове јавну презентацију рада конкурсних комисија видимо као недостатак политичке воље да заједнички радимо на остварењу основног циља Стратегије културног развоја града, а који је транспарентност, партиципативност и демократичност. Сматрамо да је и мимо Стратегије важно истрајати на овим принципима јер је у питању јавни интерес и дистрибуција јавних средстава која треба да се спроводи на транспарентан начин”, стоји у саопштењу Иницијативе.

Извор: 021.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here