Osnivač „Blekvotera“ savetuje Trampu da na Venecuelu pošalje privatnu najamničku vojsku

Podelite:

SAMOPROGLAŠENI predsednuik Venecuele Huan Guaido izjavio je da ne isključuje strano vojno mešanje radi svrgavanja Nikolasa Madura.

Čak je naglasio da ne isključuje „stranu vojnu intervenciju“ zato što je „postala jasna prava priroda madurovog režima“.

Taktički je dodao da bi to bila „krajnja mera“, a da je on tobože za „mirnu tranziciju vlasti“.

Guaido, naravno, funkcioniše po instrukcijama iz Vašingtona i utoliko zna šta govori i zašto.

Međutim, pre moguće direktne američke agresije protiv Venecuele, Vašington će verovatno pokušati sa indirektnim vojnim mešanjem. I zato što Donaldu Trampu uoči početka borbe za novi mandat u Beloj kući uopšte nisu potrebni američki vojnici koji se kući vraćaju u mrtvačkim sanducima.

Erik Prins — osnivač najpoznatije američke privatne plaćeničke armije „Blekvoter“ – javno je predložio Trampu da na Venecuelu pošalje jednu od „privatnih vojski“ od 4.500-5.000 vojnika“.

Još je, sasvim direktno, ukazao da za angažovanje najamnika neće morati da polaže račun biračima, a da se od njihovog delovanja – ako nešto krene loše – može lako distancirati.

Prins je posebno naglasio da će se naći ko će finansirati operacije najamnika.

Priznao je da to „ne garantuje američku pobedu“,  ali da vredi pokušati.

Indikativno je da se oglasio i vd američkog ministra odbrane, Patrik Šanahan, koji je javno rekao da i on i ceo vojni i državni vrh raspolažu potpunim i pouzdanim podacima o stvarnom stanju stvari u Venecueli. Odnosno: da neće biti špijunskih propuštanja i grešaka kakvih je bilo uoči početka invazije na Irak.

Šanahan nije slučasjno pomenuo Irak.

Tramp je u februaru otkreio da se ne slaže uvek sa svojim tajnim službama jer prave greške. U tom kontekstu je pomenuo Irak i naglasio da je rat u iraku za SAD  bio nepotreban rat, a da je Vašington potom na Bliskom istoku potrošio 7 triliona dolara.

 

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here