Оснивач Викиликса обрисао свој Фејсбук налог

Поделите:

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж објавио је на Тwиттеру да је обрисао свој Фацебоок налог, рекавши да је оснивач Фацебоока Марк Закерберг „мегаломанијак“ који своје кориснике назива глупацима.

„Управо сам обрисао свој Фацебоок налог. Заправо, никада га нисам ни имао. Пријатељи не убацују своје пријатеље у огромну базу обавештајних података, коју контролише мегаломанијак који назива своје кориснике ‘глупацима’“, написао је Асанж на Тwиттеру, а у прилогу је оставио фотографију интернет преписке Закерберга и неименованог пријатеља.

У разговору са тим пријатељем, Закерберг каже да може да му обезбеди више од 4.000 мејлова, фотографија и адреса било које особе са Харварда, уколико му икада буде затребало.

На пријатељево питање како је успео да набави све то, Закерберг му је одговорио да су му то људи једноставно доставили.

„Немам појма зашто. Они ми ‘верују’. Глупаци“, написао је Закерберг у преписци која датира из 2004. године.

Маја 2010, у тадашњем Силицон Аллеy Инсидеру (данас Бусинесс Инсидер), Закерберг признаје да је до преписке заиста дошло, нагласивши, међутим, да је одрастао и да се променио.

Kомпанија Фацебоок изгубила је више од 58 милијарди долара тржишне капитализације, односно вредности ове друштвене мреже због скандала о цурењу корисничких података у који је умешана компанија Цамбридге Аналyтица.

Светски медији известили су током протекле седмице да су подаци 50 милиона корисника Фацебоока без њиховог знања и одобрења послати компанији Цамбридге Аналyтица, која има политички центар за податке и која је радила на изборној кампањи председника Доналда Трампа 2016. године.

Фацебоок је оптужен за упад у податке корисника, што та мрежа негира.

Закерберг се за сада није огласио по том питању, упркос позиву који су му упутили парламентарци из Велике Британије и Европске уније.

 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here