Osnivač Vikiliksa obrisao svoj Fejsbuk nalog

Podelite:

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž objavio je na Twitteru da je obrisao svoj Facebook nalog, rekavši da je osnivač Facebooka Mark Zakerberg „megalomanijak“ koji svoje korisnike naziva glupacima.

„Upravo sam obrisao svoj Facebook nalog. Zapravo, nikada ga nisam ni imao. Prijatelji ne ubacuju svoje prijatelje u ogromnu bazu obaveštajnih podataka, koju kontroliše megalomanijak koji naziva svoje korisnike ‘glupacima’“, napisao je Asanž na Twitteru, a u prilogu je ostavio fotografiju internet prepiske Zakerberga i neimenovanog prijatelja.

U razgovoru sa tim prijateljem, Zakerberg kaže da može da mu obezbedi više od 4.000 mejlova, fotografija i adresa bilo koje osobe sa Harvarda, ukoliko mu ikada bude zatrebalo.

Na prijateljevo pitanje kako je uspeo da nabavi sve to, Zakerberg mu je odgovorio da su mu to ljudi jednostavno dostavili.

„Nemam pojma zašto. Oni mi ‘veruju’. Glupaci“, napisao je Zakerberg u prepisci koja datira iz 2004. godine.

Maja 2010, u tadašnjem Silicon Alley Insideru (danas Business Insider), Zakerberg priznaje da je do prepiske zaista došlo, naglasivši, međutim, da je odrastao i da se promenio.

Kompanija Facebook izgubila je više od 58 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, odnosno vrednosti ove društvene mreže zbog skandala o curenju korisničkih podataka u koji je umešana kompanija Cambridge Analytica.

Svetski mediji izvestili su tokom protekle sedmice da su podaci 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog znanja i odobrenja poslati kompaniji Cambridge Analytica, koja ima politički centar za podatke i koja je radila na izbornoj kampanji predsednika Donalda Trampa 2016. godine.

Facebook je optužen za upad u podatke korisnika, što ta mreža negira.

Zakerberg se za sada nije oglasio po tom pitanju, uprkos pozivu koji su mu uputili parlamentarci iz Velike Britanije i Evropske unije.

 

 

Tanjug

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here