Основци: Депресија и лоше оцене пут ка дроги

Поделите:

Стручњаци спровели анкету међу 800 основаца која је показала да је скоро половина деце незадовољна успехом. Собом незадовољно 40 одсто, а близу трећине има личне проблеме

СКОРО половина београдских основаца – око 44 одсто, није задовољна успехом у школи, више од 40 одсто ђака сматра себе неуспешном особом, 13 одсто тврди да им ништа не полази за руком, 12 одсто њих каже да нису срећни, а близу трећине ученика има личне проблеме. Чак четвртина не може да се повери својим родитељима, нити могу отворено да разговарају са њима пошто им, како су образложили, не посвећују довољно времена и пажње. Сваки пети ђак не би проблем поделио ни са другарима, а више од половине ни са наставницима, јер немају поверења.

Ово су само неки од резултата анализе, коју је прошле године урадио професор Слободан Малушић, специјалиста педагогије на узорку од 800 ученика од шестог до осмог разреда. Иста анкета рађена је и 2003. године, а број незадовољих ученика је незнатно већи него пре 13 година. Како истиче Малушић, ученици који су незадовољни собом, својим успехом, осећају се одбаченим од родитеља и другова, имају личне проблеме које не могу сами да реше, погодни су и поводљиви за разна искушења, па и за узимање дроге и опијата.

– На питање да ли помишљају да узму неко средство кад су несрећни и нерасположени, како би се лепо осећали – 3,5 одсто њих је одговорило позитивно – наводи Малушић. – Такође, 15,67 одсто анкетираних се изјаснило да неко од другова користи “нешто”. Више од седам одсто ученика рекло је да су им дилери нудили дрогу, а један одсто је признало да је већ користи.

Професор Слободан Малушић / Фото “Јутјуб”

Професор Малушић упозорава да наркоманија куца и на школска врата, а да зависници долазе из разорених, али и стабилних бракова, из великих градова, али и из села и малих насеља.

– Зато је неопходна већа едукација ученика и родитеља о болестима зависности, о њиховим узроцима, последицама и начинима одбране – наводи проф. Малушић.

– Треба радити на поверењу између ученика и наставника, родитеља и деце, јер је то један од главних циљева за примарну превенцију болести зависности у основној школи. Потребно је створити услове за ангажовање што већег броја ученика у ваннаставним активностима, пре свега у спортским, где би задовољили своја интересовања и испољили креативност.

ПРЕВЕНТИВА

ПРОФЕСОР Малушић истиче да родитељи и наставници треба да прате промене расположења и понашања деце. Неопходно је да се на време препознају симптоми коришћења психоактивних супстанци и реаговати.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here