Osnovci: Depresija i loše ocene put ka drogi

Podelite:

Stručnjaci sproveli anketu među 800 osnovaca koja je pokazala da je skoro polovina dece nezadovoljna uspehom. Sobom nezadovoljno 40 odsto, a blizu trećine ima lične probleme

SKORO polovina beogradskih osnovaca – oko 44 odsto, nije zadovoljna uspehom u školi, više od 40 odsto đaka smatra sebe neuspešnom osobom, 13 odsto tvrdi da im ništa ne polazi za rukom, 12 odsto njih kaže da nisu srećni, a blizu trećine učenika ima lične probleme. Čak četvrtina ne može da se poveri svojim roditeljima, niti mogu otvoreno da razgovaraju sa njima pošto im, kako su obrazložili, ne posvećuju dovoljno vremena i pažnje. Svaki peti đak ne bi problem podelio ni sa drugarima, a više od polovine ni sa nastavnicima, jer nemaju poverenja.

Ovo su samo neki od rezultata analize, koju je prošle godine uradio profesor Slobodan Malušić, specijalista pedagogije na uzorku od 800 učenika od šestog do osmog razreda. Ista anketa rađena je i 2003. godine, a broj nezadovoljih učenika je neznatno veći nego pre 13 godina. Kako ističe Malušić, učenici koji su nezadovoljni sobom, svojim uspehom, osećaju se odbačenim od roditelja i drugova, imaju lične probleme koje ne mogu sami da reše, pogodni su i povodljivi za razna iskušenja, pa i za uzimanje droge i opijata.

– Na pitanje da li pomišljaju da uzmu neko sredstvo kad su nesrećni i neraspoloženi, kako bi se lepo osećali – 3,5 odsto njih je odgovorilo pozitivno – navodi Malušić. – Takođe, 15,67 odsto anketiranih se izjasnilo da neko od drugova koristi “nešto”. Više od sedam odsto učenika reklo je da su im dileri nudili drogu, a jedan odsto je priznalo da je već koristi.

Profesor Slobodan Malušić / Foto “Jutjub”

Profesor Malušić upozorava da narkomanija kuca i na školska vrata, a da zavisnici dolaze iz razorenih, ali i stabilnih brakova, iz velikih gradova, ali i iz sela i malih naselja.

– Zato je neophodna veća edukacija učenika i roditelja o bolestima zavisnosti, o njihovim uzrocima, posledicama i načinima odbrane – navodi prof. Malušić.

– Treba raditi na poverenju između učenika i nastavnika, roditelja i dece, jer je to jedan od glavnih ciljeva za primarnu prevenciju bolesti zavisnosti u osnovnoj školi. Potrebno je stvoriti uslove za angažovanje što većeg broja učenika u vannastavnim aktivnostima, pre svega u sportskim, gde bi zadovoljili svoja interesovanja i ispoljili kreativnost.

PREVENTIVA

PROFESOR Malušić ističe da roditelji i nastavnici treba da prate promene raspoloženja i ponašanja dece. Neophodno je da se na vreme prepoznaju simptomi korišćenja psihoaktivnih supstanci i reagovati.

Novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here