ОШТРА ЛЕKЦИЈА ЈЕВРЕЈСKЕ ОПШТИНЕ ТРИФУНОВИЋУ “Да ли је за вас исто ако на зиду куће висе Анте Павелић или Иво Лола Рибар? Разумете ли РАЗЛИKУ?”

Поделите:

Јеврејска општина Београд (ЈОБ) поручила је данас председнику ПСГ Сергеју Трифуновићу да је опасан преседан “нормализација” нациста и њихових сарадника, а јошš опаснија уравниловка коју покушšава, то гнусно стављање у исти кошš оних који су се борили против фаšизма и оних који су помагали окупатору у прављењу Србије „Јуденфреи држžавом.

– Обраћамо се и жžелимо да Вам помогнемо да можžда сазнате неке аспекте историје Србије са којим очигледно нисте упознати имајући у виду Вашšу изјаву “И левичару и десничару је стало да има пруге, путеве, правосуђе које функциониšе, просвету која функционишšе. А сада, да ли кући држžи слику Дражžе Михајловића, Димитрија Љотића или Броза или не знам Kоче Поповића, то је потпуно небитна ствар” – навела је Јеврејска општина Београд у поруци упућеној Трифуновићу.

Напомињу да се обраћају у име оних који вишšе немају глас, оних чији су преостали потомци, “у име 11.000 београдских Јевреја који су уз помоћ пропагадне машšинерије нацистичког колаборационисте Димитрија Љотића и šшефа квислиншšке владе коју је предводио његов рођак Милан Недић страдали у логорима и на стратишšтима шšиром Београда”.

Поручују Трифуновићу да логори у Београду формално нису били под директном управом Недићеве владе, али је његова полиција сакупљала и хапсила Јевреје, његов апарат је спровео нацистичке расистичке законе (Нирнберšке законе).

– Домаћи издајници окупљени око марионетске владе су омогућили да се у Берлин већ у августу 1942. године пошšаље нота како је “Србија Јуденфреи”. Димитрије Љотић је тесно сарађивао са Герингом, организовао је највећу антисемитску излоžбу у овом делу Европе, био је антисемита и клерофашšиста коме су се дивили Хитлерови најближžи сарадници.

Њихов шšеф квислиншšке београдске полиције Драги Јовановић, казе се у саопштењу, био је политички интимус Хајнриха Химлера.

– Да појаснимо оно шšто је сасвим очигледно: Љотић, Недић и Јовановић нису били само партнери нациста, они су били нацисти по свим параметрима. Јовановић је редовно присуствовао Нинберšком конгресу НСДАП познатије и као Нацистичка партија.

Можžда нисте знали, наводи се у поруци Трифуновићу, да је човек који је осмислио НДХ био и идејни творац Недићеве Србије: СС генерал Едмунд Весенмајер је добио задатак од Хитлера да на рушšевинама Kраљевине Југославије створи две нацистичкој Немачкој пријатељске држžаве.
Наглашава се да је опасан преседан „нормализација“ нациста и њихових сарадника, а јошš опаснија је уравниловка коју покушšава, то гнусно стављање у исти кошš оних који су се борили против фашšизма и оних који су помагали окупатору у прављењу Србије „Јуденфреи“ држžавом.

Наводећи да Јеврејска опшšтина Београд има око 3000 чланова, то су људи разних политичких преференци и налазе се и на левој и на десној страни политичког спектра, у поруци се каже да око једне ствари нема дискусије: сви који су сарађивали са окупатором, сви који су нашšе претке слали у смрт су они против којих ћемо се огласити јуче, данас и заувек.

„Нормализација“ Димитрија Љотића доводи до релативизације злочина квислинга, а самим тим се поставља питање да ли је битно ко је и како Немцима привео оних 11.000 Јевреја у Београду, истиче се у поруци лидеру ПСГ.

Јеврејска опшšтина Београд наглашава да се солидаришšе и са грађанима Kрагујевца, потомцима оних који су страдали у крагујевачком масакру, стрељању основаца које је било потпомогнуто од стране чланова љотићевог Српског добровољачког корпуса, и са великим бројем Рома који су убијени у логорима на територији Београда, али и са логорашšима, српским антифашšистима, правим родољубима који су се борили за ослобођење држžаве и на крају у том рату извојевали и велику победу.

– Да ли мислите да треба да буде “небитно” да ли у некој немачкој кући на зиду окачена фотографија канцелара Вилија Бранта или фирера Адолфа Хитлера? Kако се осећате ако уђете у неки дом у Хрватској, а тамо је, на пример, слика Анте Павелића? Је л’ то исто као да сте видели портет Иве Лоле Рибара? Разумете ли разлику и да ли Вас се тиче – упитали су Трифуновића из Јеврејске општине Београд.

– Ми разумемо и знамо: никада неће бити свеједно да ли је неко жžртва, херој или злочинац. Ми говоримо у име Јевреја Београда чије су кости на Сајмишšту и душšегупкама. Тамо су их послали нацисти, али и Недић, Љотић и њихове блиске војне и полицијске јединице – наводи се у саопштењу.

– ЖŽелимо најбоље земљи у којој жžивимо као национална и верска мањина, али понављамо: ако Србија не зна одакле долази, ако не цени своју антифашšистичку прошšлост, своје борце и хероје, онда Србија неће имати где да иде тим путевима које помињете у својој изјави – поручула је Јеврејска општина Београд у поруци Сергеју Трифуновићу.

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here