OŠTRA LEKCIJA JEVREJSKE OPŠTINE TRIFUNOVIĆU “Da li je za vas isto ako na zidu kuće vise Ante Pavelić ili Ivo Lola Ribar? Razumete li RAZLIKU?”

Podelite:

Jevrejska opština Beograd (JOB) poručila je danas predsedniku PSG Sergeju Trifunoviću da je opasan presedan “normalizacija” nacista i njihovih saradnika, a jošš opasnija uravnilovka koju pokuššava, to gnusno stavljanje u isti košš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije „Judenfrei držžavom.

– Obraćamo se i žželimo da Vam pomognemo da možžda saznate neke aspekte istorije Srbije sa kojim očigledno niste upoznati imajući u vidu Vaššu izjavu “I levičaru i desničaru je stalo da ima pruge, puteve, pravosuđe koje funkcioniše, prosvetu koja funkcionišše. A sada, da li kući držži sliku Dražže Mihajlovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili ne znam Koče Popovića, to je potpuno nebitna stvar” – navela je Jevrejska opština Beograd u poruci upućenoj Trifunoviću.

Napominju da se obraćaju u ime onih koji višše nemaju glas, onih čiji su preostali potomci, “u ime 11.000 beogradskih Jevreja koji su uz pomoć propagadne maššinerije nacističkog kolaboracioniste Dimitrija Ljotića i ššefa kvislinšške vlade koju je predvodio njegov rođak Milan Nedić stradali u logorima i na stratišštima šširom Beograda”.

Poručuju Trifunoviću da logori u Beogradu formalno nisu bili pod direktnom upravom Nedićeve vlade, ali je njegova policija sakupljala i hapsila Jevreje, njegov aparat je sproveo nacističke rasističke zakone (Nirnberške zakone).

– Domaći izdajnici okupljeni oko marionetske vlade su omogućili da se u Berlin već u avgustu 1942. godine poššalje nota kako je “Srbija Judenfrei”. Dimitrije Ljotić je tesno sarađivao sa Geringom, organizovao je najveću antisemitsku izložbu u ovom delu Evrope, bio je antisemita i klerofaššista kome su se divili Hitlerovi najbližži saradnici.

Njihov ššef kvislinšške beogradske policije Dragi Jovanović, kaze se u saopštenju, bio je politički intimus Hajnriha Himlera.

– Da pojasnimo ono ššto je sasvim očigledno: Ljotić, Nedić i Jovanović nisu bili samo partneri nacista, oni su bili nacisti po svim parametrima. Jovanović je redovno prisustvovao Ninberškom kongresu NSDAP poznatije i kao Nacistička partija.

Možžda niste znali, navodi se u poruci Trifunoviću, da je čovek koji je osmislio NDH bio i idejni tvorac Nedićeve Srbije: SS general Edmund Vesenmajer je dobio zadatak od Hitlera da na rušševinama Kraljevine Jugoslavije stvori dve nacističkoj Nemačkoj prijateljske držžave.
Naglašava se da je opasan presedan „normalizacija“ nacista i njihovih saradnika, a jošš opasnija je uravnilovka koju pokuššava, to gnusno stavljanje u isti košš onih koji su se borili protiv faššizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije „Judenfrei“ držžavom.

Navodeći da Jevrejska opšština Beograd ima oko 3000 članova, to su ljudi raznih političkih preferenci i nalaze se i na levoj i na desnoj strani političkog spektra, u poruci se kaže da oko jedne stvari nema diskusije: svi koji su sarađivali sa okupatorom, svi koji su našše pretke slali u smrt su oni protiv kojih ćemo se oglasiti juče, danas i zauvek.

„Normalizacija“ Dimitrija Ljotića dovodi do relativizacije zločina kvislinga, a samim tim se postavlja pitanje da li je bitno ko je i kako Nemcima priveo onih 11.000 Jevreja u Beogradu, ističe se u poruci lideru PSG.

Jevrejska opšština Beograd naglašava da se solidarišše i sa građanima Kragujevca, potomcima onih koji su stradali u kragujevačkom masakru, streljanju osnovaca koje je bilo potpomognuto od strane članova ljotićevog Srpskog dobrovoljačkog korpusa, i sa velikim brojem Roma koji su ubijeni u logorima na teritoriji Beograda, ali i sa logoraššima, srpskim antifaššistima, pravim rodoljubima koji su se borili za oslobođenje držžave i na kraju u tom ratu izvojevali i veliku pobedu.

– Da li mislite da treba da bude “nebitno” da li u nekoj nemačkoj kući na zidu okačena fotografija kancelara Vilija Branta ili firera Adolfa Hitlera? Kako se osećate ako uđete u neki dom u Hrvatskoj, a tamo je, na primer, slika Ante Pavelića? Je l’ to isto kao da ste videli portet Ive Lole Ribara? Razumete li razliku i da li Vas se tiče – upitali su Trifunovića iz Jevrejske opštine Beograd.

– Mi razumemo i znamo: nikada neće biti svejedno da li je neko žžrtva, heroj ili zločinac. Mi govorimo u ime Jevreja Beograda čije su kosti na Sajmišštu i duššegupkama. Tamo su ih poslali nacisti, ali i Nedić, Ljotić i njihove bliske vojne i policijske jedinice – navodi se u saopštenju.

– ŽŽelimo najbolje zemlji u kojoj žživimo kao nacionalna i verska manjina, ali ponavljamo: ako Srbija ne zna odakle dolazi, ako ne ceni svoju antifaššističku proššlost, svoje borce i heroje, onda Srbija neće imati gde da ide tim putevima koje pominjete u svojoj izjavi – poručula je Jevrejska opština Beograd u poruci Sergeju Trifunoviću.

 

Blic

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here