Оштра реаговања из РС на одлуку Уставног суда БиХ о празницима

Поделите:

Водећи српски политичари у БиХ оценили су да ће одлука Уставног суда те земље да одбије као неосноване апелације посланика Републике Српске, који су тражили да се неуставним прогласи обележавање 1. марта и 25. новембра као државних празника, повећати међунационалну напетост и продубити поделе.

Председник РС Милорад Додик рекао је да ће одлука Уставног суда продубити “политички хаос” у БиХ, наводећи да тај суд треба делегитимисати, тако што ће се из њега повући двојица српских судија.

Дан независности БиХ 1. март и 25. новембар као Дан државности БиХ, “никада неће бити наши празници. Ни минимално поверење у Уставни суд БиХ више не постоји. То је политичка одлука мотивисана искључиво доношењем лоших одлука за српски народ”, казао је Додик новинарима у Зворнику.

Оценио је да после ове одлуке Уставног суда “сада не важи” аргументација коју је тај Суд употребио када је неуставним прогласио 9. јануар као Дан РС, додавши да је ситуација готово идентична, и да Дан независности БиХ, 1. март, “вређа Србе”.

Председаваући Председништва БиХ Младен Иванић оценио је да ће одлука Уставног суда БиХ искомпликовати стање и ојачати неповерење, и да је та одлука показала да је “све политика и да нема принципа”.

По његовим речима, јасно је да ће Срби и даље славити свој празнк, 9. јануар, као што ће се у Федерацији БиХ и даље славити 1. март.

Иванић је истакао да је само у БиХ могуће оспоравати један датум, јер је мимо воље једног народа, а прихватити други датум који је, такође, мимо воље једног народа.

“Уместо да се бавимо будућношћу и стварним животом, ми ћемо потрошити дане причајући о последицама ове одлуке”, рекао је Иванић на ванредној конференцији за новинаре у Сарајеву.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Србима потребан јединствен став Републике Српске, без обзира на власт и опозицију.

“Став ће бити заузет када се ишчита одлука Уставног суда и када се виде све њене последице. Када добијемо одлуку, видећемо да ли предузимати нешто у правном смислу и шта, јер је реч о највишој законодавној инстанци. Треба предузимати кораке у оквиру међународних односа”, истакао је Чубриловић.

Лидер Српске демократске странке (СДС) Вукота Говедарица оценио је да је питање да ли је Уставни суд БиХ поступио неуставно, јер се у доношењу одлуке позвао на преамбулу Устава, мада на државном нивоу не постоји Закон о празницима.

По његовим речима, 1. март и 25. новембар су празници према Закону о празницима Федерације БиХ.

Говедарица је још рекао да се ништа неће променити јер ће се у РС као Дан Републике и даље славити 9. јануар, а у Федрацији БиХ 1. март ће се прослављати као Дан независности, а 25. новембар као Дан државности.

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић оценио је да је одлука Уставног суда преседан, оценивши да ће она значајно утицати на погоршање политичких односа у БиХ.

“Веома сам разочаран овом одлуком. По ко зна који пут Уставни суд стаје на страну оних који подстрекавају лоше односе у БиХ”, рекао је ђокић.

Председник Демократског народног савеза (ДНС) Марко Павић изјавио је да ни највећи оптимисти више не могу веровати у будућност БиХ, јер у њој не постоји једнак приступ догађајима и појавама.

Председник Партије демократског прогреса (ПДП) Бранислав Бореновић изјавио је да ће одлука Уставног суда БиХ произвести “врло болне осећаје у Српској”, јер се “покушавају потврдити два дана која су била погубна за Србе у БиХ”.

По његовим речима, потребно је променити структуру рада и начин доношења одлука у Уставом суду, како би та институција била у потпуности власништво домаћих судија.

Уставни суд БиХ одбио је као неосноване захтеве 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцену уставности Закона о проглашењу 1. марта Даном независности Републике БиХ и чланова Закона о проглашењу 25. новембра Даном државности БиХ.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here