Оштра реаговања након ослобађајуће пресуде Орићу за злочине у Сребреници!

Поделите:

Суд БиХ ослободио је данас првостепено команданта тзв. Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Орића и Мухића оптуженица је теретила да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба – Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Суђење у овом предмету почело је у јануару 2016. године, а након изношења завршних ријечи Тужилаштва БиХ 29. августа, окончано је изношењем завршних ријечи одбране 12. септембра.

Тужилац Мирослав Јањић рекао је током изношења завршне ријечи да је Тужилаштво, на основу доказа и исказа свједока, утврдило и доказало да су оптужени починили кривична дјела која су им стављена на терет.

Предсједавајући Судског вијећа Шабан Макусмић рекао је да Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало Орићеву и Мухићеву кривицу.

ОСУДЕ ОСЛОБАЂАЈУЋЕ ПРЕСУДЕ ОРИЋУ

Радојка Филиповић, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац, која је приситвовала изрицању ослобађајуће пресуде ратом команданту сребреничких муслимана у Суду БиХ оцијенила је као неправду за жртве. Нагласила је да су 1992. године муслимани из Сребренице, предвођени Насером Орићем дошли у њено двориште, у њену кућу, и убили јој супруга, јетрву, свекрву и њених двоје дјеце одвели у затвори. Поручила је да у БиХ нема правде.

– Данас су га ослободили, а слободан је 25 година – каже Филиповићева.

Бане Васиљевић, предсједник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Сребреница, казао је да без обзира што је Орић ослобођен „он је за српски народ из Сребренице и даље ратни злочинац“.

Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу представља довољан импулс да се дефинитивно одржи референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ у Републици Српској, сматра предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић. Он је нагласио да овако катастрофална пресуда значи „смак правосуђа у БиХ“.

Митровић каже да ослобађање Насера Орића представља „дно дна“ и да онда више нема потребе за процесуирањем ратних злочина над Србима, јер ће поучени овим искуством сви бити ослобођени.

– У случају пресуде Насеру Орићу доминирала је политика, јер у овом случају постоји сасвим довољно доказа за осуђујућу пресуду – закључио је Митровић.

Предсједник БОРС-а Миломир Савчић рекао је да ослобађање Орића представља крах и сумрак правде у БиХ и легализацију злочина над Србима. Навео је да ће се овом пресудом легализовати злочин над Србима и отворити лов на Србе у којем ће многи невини Срби страдати од Суда и Тужилаштва БиХ.

– Ово је стварно постало опасно – рекао је Савчић.

Он је истакао да је ово крах правде, поготово када је ријеч о српским жртвама, јер постоји не мало случајева гдје су потпуно невини људи осуђени без иједног доказа или са потпуно лажним доказима које је Суд БиХ прихватио као вјеродостојне и изрицао драконске казне.

Имајући у виду како је текао процес Орићу, са огромним притиском на свједоке, Савчић је нагласио да „сви Срби у било којим институцијама треба дебело да се замисле“.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да након ослобађајуће пресуде Насеру Орићу у Српској није потребан никакав референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, јер је ово довољно да се констатује крах правосуђа БиХ.

– Ово је у принципу референдум о правосуђу у БиХ, јер оваква пресуда најављује крах правосуђа БиХ – рекао је Стевандић.

Према његовим ријечима, тамо гдје је свима јасно у Републици Српској, ФБиХ и међународној заједници да постоје неспорни злочини, имена жртава, бруталности и све оно што се повезује са најнегативнијим ратним дешавањима – не вриједи за Суд БиХ.

– Али, зато су спремни да тамо гдје не постоје никакви докази, никакви материјални показатељи покрену лавину оптужби и поступака да би се сваком иоле значајнијем Србину судило или Суд користио као метод политичког и сваког другог притиска – закључио је Стевандић.

Предсједник Удружења жена жртава рата Божица Живковић Рајилић сматра да ослобађање Орића представља пораз и крај Суда БиХ.

– Десетине мртвих – жртава Насера Орића и његове јединице на подручју Подриња, али и по другим ратиштима ништа не значе за Суд и Тужилаштво БиХ. Они су унапријед инструисани да злочинци буду ослобођени и да се прикажу као ослободиоци и хероји, а за српске жртве у овој земљи нико не мари – рекла је Рајилићева.

Она је навела да је порука да су Срби легитимне мете, које може да убија како и ко хоће и да за то никада неће одговарати.

– Тај суд не треба никоме, тако радећи, поготово не Србима и треба на сваки начин гледати како да се тај суд уништи или да се бар Срби изузму из икаквог учешћа и сарадње са тим судом – закључила је Рајилићева.

РТРС, Агенције
Поделите:

3 Коментари

 1. Presao sam Drinu u Fakovivima…presao u poklano Podrinje.
  Srbiju ponizavaju,slobodom ubica Srba.
  Haradinaja promivise Beigrad,da uz pomoc svojih zrtava ,vlada.
  PONIZENJE DO KRAJA SRPSKE NACIJE.
  Srbija samo kao pizda cuti,svi i narod i politicari.
  KOLEKTIVNE PICKE.
  Dokle?
  Srbine Pederu!

 2. U svim državama bivše Jugoslavije pravosudna etika (i uopšte etika) nije se “bogzna” kako razvila, za to je tako lako i do rata došlo, u Bosni (FB&H) u procesima kao što je ovaj, gde muslimanske sudije sude svome muslimanu za zločine nad Srbima, je iluzorno očekivati pravdu, odnosno osudu zločina. To isto važi i za “šiptarsku pravdu” kada su u pitanju Srbi. Inače, treba imati na umu da muslimani i pravnu etiku shvataju na “svoj nači” kada treba da sude “svojima” a isto tako “na svoj način” kada sude nemuslimanima, odnosno hrišćanima/kršćanima!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here