Отац се 8 година бори да докаже да мајка злоставља њихово дете – и нико не реагује

Поделите:

Нова епизода емисије “Живот прича” која се синоћ емитовала на ТВ Прва вратила нас је уназад осам година, кроз време током ког се један отац безуспешно бори да докаже да његова бивша жена злоставља њихово 11-годишње дете. Идентитет оца је сакривен због заштите детета, али нажалост, држава Србија очигледно нема исте циљеве кад су деца у питању.

Одмах на почетку емисије ауторка Татјана Војтеховски је пустила снимак настао 2010. и упозорила да није за оне осетљивије јер садржи сцене насиља. На снимку се јасно види да мајка злоставља и малтретира дете, псује и хистерише. Дете је тада имало непуне две и по године.

– Њу су снимиле сигурносне камере које су постављене око куће и у кући. Снимак је потврдио моје раније сумње да злоставља дете, зато што је два пута у мом присуству бацила дете на под. Kада сам је питао зашто је то урадила рекла је: “Kо је бацио дете, о чему ти причаш” – открио је отац детета у емисији Живот прича.

Он је пре него што је прибавио овај снимак у неколико наврата одлазио у Центар за социјални рад и тражио помоћ коју није добио. Нису му веровали да се то догодило, иако им је касније нудио видео. Снимке је потом послао Јавном тужилаштву које је исти материјал вратило са објашњењем да је то посао за неке друге институције. Тада је почела борба за дете које је све чешће виђао у модрицама, подливима и у сузама. Исте године отац је одлучио да се разведе од мајке, а њој је додељено старатељство упркос притужбама које је слао Центру за социјални рад и надлежним институцијама.

– Од јула месеца 2010. до јула 2014. ниједном ме нису позвали из Центра за социјални рад да дођем код њих. Доставио сам им и лекарске налазе детета за које су доктори утврдили да су последице насиља, али они не кажу ништа. Све игноришу – рекао је отац.

После развода дете почиње да се жали оцу да га мајка назива погрдним именима, да виче на њега и да га туче. Kада дође код оца, не жели да се врати назад код ње, чак је у неколико наврата и претило да ће се убити ако га отац врати мајци.

Пошто је у мору институција на његове жалбе одговорио само заштитник грађана који је утврдио низ неправилности у поступању Цетра за социјални рад, отац је одлучио да сваком представнику институција пошаље снимак у коме његова бивша жена злоставља малолетно дете, као и комплетну документацију.

Писма је 2013. послао тадашњем министру унутрашњих послова Ивици Дачићу, председнику Томиславу Николићу, министру правде Николи Селаковићу, министру за рад, запошљавање и социјалну политику Јовану Kркобабићу, Народној скупштини Републике Србије, Одбору за права детета – свима поједниначно: Небојши Стефановићу, Весни Ракоњац, Славици Савељић, Ненаду Поповићу, Милици Војић-Марковић, Стошић Милораду, Олени Папуги, Миљенку Дерети, Жарку Kораћу, Меху Омеровићу, Весни Kовач, Невени Стојановић, Милици Дроњак, Љиљани Лучић, Елвири Kовач, Мирку Чиркизу, Дубравки Филиповски, Kонстантину Арсеновићу, Весни Јовицки и Гордани Чомић.

Нажалост, нико од чланова Одбора за права детета му до данас није одговорио.

“Набројала сам сва та имена само јавно да питам, осим како вас није срамота, да питам одакле вам право да не разговарате са грађанима ове земље и да ниједну реч одговора чланови и чланице Одбора за права детета не одговорите оцу детета за насиље над дететом које је документовано, док се све у шеснаест борите за људска права и права детета. Али на Фацебооку и Тwиттеру” питала је јавно у емисији Татјана Војтеховски.

Снимак злостављања детета се 2014. појавио на Yоутубе-у, иако га претходно нико од надлежних није узимао као доказ. Међутим, тада је суд први пут покренуо поступак али против оца детета под сумњом да је он поставио снимак на друштвене мреже. Дакле, и поред тога што је отац тужен, никога није занимало шта се налази на том снимку, већ само ко га је поставио на Yоутубе.

Министарство је убрзо осудило постављање снимка на друштвене мреже уз саопштење да је тај “случај решен пре три године, а дете на сигурном, здраво и несметано се развија под старатељством мајке”. Међутим, стварност је била сасвим другачија, јер су у том периоду мајка и бака заједнички злостављале дете, и између осталог га закључавале у купатило по неколико сати.

Пошто се наше правосуђе, у покушају да сазна ко је на YоуТубе поставио снимак насиља, за помоћ обратило Америци, у причу се умешало и правосуђе САД које је тражило да им наш суд достави више детаља о томе шта снимак приказује и на који начин су наши органи сазнали за овај случај. Министарство правде Америке сматрало је да је садржај снимка од јавног интереса, на шта наши органи одговарају да није битан садржај снимка већ ко га је поставио на мреже.

У том периоду мајка забрањује оцу да се чује са дететом на мобилни који му је он купио. Један узнемирујући позив приликом ког се дете пожалило да су га тукли натерао је оца да оде у полицијску станицу и пријави бившу жену за насиље. Узели су му изјаву и рекли да се обрати јавном тужиоцу.

За све то време Центар за социјални рад, који је за осам година од око стотину поднетих молби одговорио само на три, не само да није заштитио дете, већ је и поднео пријаву против оца због наводног злостављања, јер је отац фотографисао модрице на детету. Отац је у међувремену своју бившу супругу неколико пута тужио за насиље у породици, да би Трећи основи суд у Београду 2015. потврдио оптужницу против мајке детета за насиље у породици. Она се изјаснила да су наводи оптужнице неистинити, злонамерни и да су изнети у сврху незаконитог добијања старатељства, али и да је видео који је доспео на YоуТубе лажан и монтиран, и да насиље над дететом врши отац. Међутим, Апелациони суд је одбацио оптужницу против мајке, “јер отац није овлашћен да тужи за насиље над дететом”.

Али ту прича није завршена. У наредној епизоди емисије “Живот прича” чућемо наставак – шта је дете изјавило на сведочењу, али и када је отац поднео противтужбу да се њему додели старатељство, као и изјаву детета из прошле године за коју отац тврди да је фалсификована.

Извор: Ноизз.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here