ОТАЦ УБИЈЕНЕ ТИЈАНЕ: У Србији ћемо ускоро имати ПЕДОФИЛЕ KОЈИ ЗЛОСТАВЉАЈУ БЕБЕ!!!

Поделите:

Звучи језиво али мета педофила су чак и бебе од неколико месеци

– Најтраженији видео материјали које педофили конзумирају су управо материјали где се сексуално злостављају бебе. Срећом, још увек није било случајева да су се такви материјали снимали у Србији, (углавном материал стиже са Филипина), али моје лично мишљење је да ће се и то десити ускоро – рекао је Игор Јурић у интервјуу недељнику Афера.

– Праве предаторе је јако тешко препознати, они се са децом дописују минимум 4-6 месеци и затраже састанак тек када дете потпуно стекне поверење. Због тога је едукација врло важна и ми на нашим радионицама управо кроз искуства жртава то врло сликовито објашњавамо

Наша мотивација за увођење доживотне казне су управо повратници. Готово све земље Европе имају такву казну а ми где је стопа смртности деце на основу броја становника највећа о томе још не размишљамо. Мислим да се на тај начин, игноришући апел грађана, наша земља у ствари руга деци жртвама.

Kолико су деца у Србији безбедна када су ван својих домова и када нису “родитељима на оку”? Готово да не прође дан а да у медијима не буде вест да је неко дете нападнуто или да је жртва педофила на друштвеним мрежама. Недавно покушај отмице девојице у Жаркову поново је покренуо питање сигурности деце у Србији. Шта као друштво можемо да урадимо да побољшамо безбедност најмлађих?

О томе али и другим темама везаним за безбедност наше деце у интервјуу за Аферу говори Игор Јурић,оснивач фондације “Тијана Јурић” и човек који је и поред личне трагедије пре четири године сву своју животну енергију улио у циљ обезбеђивања сигурности деце и младих у нашој држави.

У последње време веома активно указујете на проблем педофилије у Србији. Kолико ова пошаст данас прети нашем друштву?

–Педофилија је у Србији узела огроман замах. Свест грађана која је још увек на ниском нивоу, недовољно едукација на ову тему охрабриле су педофиле да буду агресивнији него икад. Kада знамо да су казне за сексуално злостављање деце недопустиво мале, не видим шта би те људе спречило да без икаквог ризика нападају децу.

Звучи језиво али мета педофила су чак и бебе од неколико месеци?

-Најтраженији видео материјали које педофили конзумирају су управо материјали где се сексуално злостављају бебе. Срећом, још увек није било случајева да су се такви материјали и снимали у Србији (углавном материал стиже са Филипина) али моје лично мишљење је да ће се и то десити ускоро.

Kако препознати профил педофила на друштвеним мрежама?

-Праве предаторе је јако тешко препознати, они се са децом дописују минимум 4 – 6 месеци и затраже састанак тек када дете потпуно стекне поверење. Због тога је едукација врло важна и ми на нашим радионицама управо кроз искуства жртава то врло сликовито објашњавамо. Због тога, будите са нама када смо у вашем граду.

Шта родитељи али и школа и друштво у целини треба да ураде да би се деца у Србији заштитила од педофила?

-Неколико пута сам то навео, морате се информисати, едуковати објаснити деци каква опасност прети са друштвених мрежа. Време када смо децу само учили да не смеју узимати бомбон од непознатих је далеко иза нас.

Да ли је дошло време да се убицама деце изричу казне доживотног затвора уместо максималних 40 година робије?

-Ми много каснимо. Они који ће ускоро изаћи на слободу после почињених убистава су већ требали бити осуђени на доживотну казну. Наша мотивација за увођење доживотне казне су управо повратници. Готово све земље Европе имају такву казну а ми где је стопа смртности деце на основу броја становника највећа о томе још не размишљамо. Мислим да се на тај начин, игноришући апел грађана, наша земља у ствари руга деци жртвама.

Србија не заборавља вашу Тијану која је постала као и ви симбол борбе за срећнију и бољу будућност младих у овој земљи. Тијана наставља да живи у колективној свести Срба али још увек нема улицу нити споменик у Суботици, Бајмоку или Београду?

Иницирао сам то пре годину и по дана, сматрао сам да Бајмок треба да добије улицу са именом Тијане уместо непостојеће улице ЈНА, али људи су то лоше прихватили. Моја је идеја била да то буде опомена сваком детету да пази када негде иде само, сваком родитељу да више чува своју децу и сваком полицајцу да зна када прође улицом шта се ту десило и зашто мора ревносно радити свој задатак. Грађани Бајмока и Суботице су то схватили на један други начин и осудили су такву иницијативу. Скупштина града Суботице о томе није желела ни расправљати. Повукао сам се и никада више то нећу ни покушати. Kонкретно, немам одговор на питање.

Изјавили сте недавно да Тијанин убица Драган Ђурић у затвору има третман недостојан злочина који је починио, да чак може да игра игрице на компјутеру и посећује теретану?

-Свако има право на људска права и достојанство. Оно што сам ја желео је да ти људи имају право као Ви, ја и сваки нормалан грађанин ове земље. Дакле, да мораш да радиш да би имао шта да једеш. Они данас не морају да раде, нико их на то не може натерати и убица нашег детета то и користи. Сматрам да је то огромна неправада према сваком грађанину наше земље.

Kако бисте оценили досадашњи рад Фондације „Тијана Јурић“ и шта планирате у наредном периоду?

-Мислим да смо за 3,5 године урадили јако много. Много смо труда и рада уложили и много сам задовољан. Али тек нам предстоји озбиљан посао. Следећи корак је много озбиљнији приступ заштити деце на интернету, (ускоро постајемо део међународне мреже ИНХОПЕ), увођење Система “АМБЕРАЛЕРТ” у Србију, унапређење рада за несталим лицима посебно децом и још много тога. Могао бих до сутра да набрајам…

Kолико медији данас утичу на пораст насиља у нашем друштву?

-Увек понављам, без медија ништа не можемо радити. Мени су медији у Србији огромна помоћ и подршка и ја сам им изузетно захвалан због тога. Међутим, чињеница је да лоши медији итекако утичу на живот грађана наше земље. Пораст вршњачког насиља приписујем управо томе.

Да ли планирате да о Тијани напишете књигу и да она и на тај начин настави свој живот као што живи у сећањима нације?

-Добили смо понуду од једног нашег великог писца да на неки начин све ово што се дешавало од Тијаниног рођења до данас, на неки посебан начин опишемо у књизи. Став породице је да неке ствари морају остати само наше. Да ли ће се то променити за 5, 10, 20 година, не знам али за сада не желимо да баш све ствари изнесемо у јавност. Нешто мора остати закључано само за нас…

Еспресо.рс/недељникафера

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here