Otadžbina pamti: Deca na Kajmakčalan – „100 dece za 100 godina“

Podelite:
Grupa mladića iz Srbije, koja je u ekspediciji 2015.peške prošla putevima kojima se pre 100 godina povlačila srpska vojska, čuvenu „Albansku golgotu“, organizuje dve nove velike akcije.


S obzirom na to da će ove godine biti 100 godina od proboja Solunskog fronta, za Srbe odsutne bitke Velikog rata, ovi entuzijasti planiraju da izvedu 100 dece na Kajmakčalan, a sve spremnije volontere linijom celog fronta dužine 120 kilometara.

Pogled iz kusturnice na Kajmakčalanu

„100 dece za 100 godina“

Mladost jedne zemlje je najbitnija i zadatak je i naše generacije je da sačuva i prenese potomcima ono što su nama preci sačuvali i predali, kažees u najavi akcije „100 dece za 100 godina“ na veb stranici Otadžibna pamti.

Zbog toga se organizuje planinarska turu kojoj je cilj da bar stotinu dece izađe na Kajmakčalan, najvišu kotu Solunskog fronta i čuvenu „ognjenu kapiju srpske slobode“.

„Pod sloganom „stotinu dece za sto godina“ želimo da na ovaj način probudimo interesovanje kod najmlađih kako bi oganj slobodarstva nastavio da obasjava srpstvo i u narednim vekovima. Upoznavanje sa istorijom, radionice na otvorenom, planinarska školica i geografija uživo“, stoji u pozivu.

Deca moraju biti u pratnji bar jednog roditelja ili odrasle osobe. Moguća je i prijava preko kluba ili škole. Pored svoje obavezne opreme, koja će biti sa vama na pešačenju imaćete i ličnu opremu koja će vas čekati u kampu na vrhu Kajmakčalana. Lista potrebne opreme i detaljan petodnevni program, od polaska autobusom, noćenja u šatorima, uspona na Kajmakčalan, drugarske večeri u Makedoniji…) je takođe dat na internet strani.

Nekadašnji grobovi srpskih ratnika na Kajmakčalanu

Limit je 100 dece a ekspediciji predstoji i jedna obavezna pripremna akcija.

100km grebenom za 100 godina

Druga akcija je „za odrasle“, i u njoj će se stogodišnjica Solunskog fronta obeležiti visokogorskom akcijom koja podrazumeva prelazak celog fronta.

Sama linija je, ističu organizatori, originalna, i biće viđen teren planina Kožuf, Kozjak i Nidže, sve sa ostacima bunkera, gde su vođene nadljudske bitke pre jednog veka.

Pred učesnicima je oko 120km planinskih puteva sa oko 6.800m uspona.

Ovde je limit 50 učesnika a i tu postoje pripremne akcije koje se moraju proći.

Izvor: Mondo

Podelite:

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here