Откривен тајни пројекат британских обавјештајаца?

Поделите:

Хакерска група “Анонимус” саопштила је да посједује документе који расвјетљавају активности лондонске невладине организације у оквиру пројекта “Интегрити иницијатива”, који је Лондон, наводно, користио за мијешање у унутрашње послове европских земаља.

У саопштењу групе наводи се да је британска Влада основала тајну службу великих размјера широм Европе, у САД и Канади, како би се мијешала у унутрашњу политику држава у Европи.

“Анонимус” у саопштењу на својој интернет страници пише да британска невладина организација тврди како је њена званична мисија “заштита демократије од дезинформација”.

Позивајући се на “велики број” докумената који су процурили, група “Анонимус” тврди да је “Интегрити иницијатива”, која је покренута у јесен 2015. године као мрежа група у Европи и Сјеверној Америци, заправо, пројекат који се финансира и којим се управља из Лондона, путем “скривених контаката британских амбасада”.

Као најбољи примјер активности групе, организација наводи операцију у Шпанији, којом је Педро Бањос, познат по проруским симпатијама, спријечен да постане шеф шпанске обавјештајне агенције.

Према документима објављеним на интернет страници, шпанска група која је дио мреже покренула је у јуну кампању са циљем подстицања медијске турбуленције и вршења утицаја на политичке странке у Шпанији да затраже од шпанског премијера Педра Санчеза да не именује Бањоса.

“Анонимус” тврди да британска обавјештајна служба може да изврши сличне операције у Србији, Црној Гори, Француској, Њемачкој, Италији, Грчкој, Холандији, Литванији и Норвешкој.

“Сав посао одрађује се у апсолутној тајности, преко сакривених контаката британских амбасада, што изазива додатну сумњу да Велика Британија користи вјеродостојан изговор како би створила глобални систем вршења утицаја на информације и мијешања у унутрашња питања других земаља”, истиче се у саопштењу.

РТРС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here