Otkrivena Ajnštajnova beleška o teoriji sreće

Podelite:

Dve beleške koje je Albert Ajnštajn predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni srećnog života, pojavile su se 95 godina kasnije i uskoro će biti ponuđene na prodaju na aukciji u Jerusalimu.

Slavni fizičar, autor teorije relativiteta, 1922. je bio na turneji u Japanu, gde je držao predavanja. U to doba je saznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku i njegova se slava proširila i izvan naučnih krugova.

U „Imperijal hotelu“ u Tokiju jedan dostavljač mu je doneo pošiljku. Nije poznato je li dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem, ili Ajnštajn nije imao sitnog novca, ali nije želeo da ga ostavi praznih ruku, pa mu je predao dve beleške na nemačkom.

„Možda, ako budeš imao sreće, ove beleške budu puno vrednije od napojnice“, rekao mu je Ajnštajn, tvrdi prodavac beleški.

Na jednoj od beleški, napisanoj na listu papira s logotipom „Imperijal hotela“, piše „miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspehom“.

Na drugoj, na belom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu „Gde ima volje, ima i načina“.

Aukcijska kuća „Viners“ je potvrdila autentičnost beleški.

„One nemaju naučnu vrijednost ali mogle bi da pomognu u određivanju ličnih Ajnštajnovih razmišljanja, čije je ime postalo sinonimom genijalnosti“, ocenio je Roni Gros, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

 

Sputnik

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here