Отрежњење: У Америци влада гесло — осим за Србе и Русе

Поделите:

Срби и Руси су вентил за ослобађање неуротичног притиска који постмодерни, постхумани западњак мора да поштује у односу на све остале, заштићене сексуалне, расне и друге мањине. На Србима и на Русима тај вентил може да се отвори до миле воље.

У емисији „На нишану Мирослава Лазанског“, професор бањалучког Факултета политичких наука Срђа Трифковић и адвокат Горан Петронијевић разговарали су о скандалозној изјави команданта НАТО-а генерала Скапаротија о Србији, стављању Србије на листу држава које помажу тероризам и прање новца, као и о посети америчког званичника Веса Мичела Београду.

Изјава генерала Скапаротија да је српска популација главни проблем на Балкану, за Трифковића је, како каже, врло интересантна, зато што обухвата српске земље.

„Оно што је значајно у вези са том изјавом су два фактора. Прво, да већ пуне три деценије, приликом промовисања пуковника у бригадира, бригадира у генерала у америчкој војсци, политичка обојеност дотичног једнако је важна, ако не и важнија од његове стручне оспособљености. Тако да смо и на примеру Веслија Кларка и генерала Петреуса имали еминентно политичке генерале“, каже Трифковић.

Спремност да се у америчкој војсци прво прихвате жене, а потом хомосексуалци, према Трифковићевим речима, био је лакмус папир политичке подобности. Они високи официри који су били спремни да, како Трифковић каже, „прогутају гадну кнедлу“ која се не слаже са духом трупе и са консензусом њихових колега, еквиваленти су оних генерала ЈНА који су угађали Јосипу Брозу.

„Не би врховни командант НАТО-а у Европи ни случајно дао такву изјаву пред Спољнополитичким одбором америчког Сената, да није био сигуран да ће та изјава наићи на плодно тле и да ће бити поздрављена од стране естаблишмента“, каже Трифковић.

Скпаротијева изјава није плод непознавања ситуације или грешка, а да је ма ко дао сличну изјаву о неком другом колективитету, на пример да је јеврејска популација на Блиском истоку главни проблем блискоисточне кризе, био би, како Трифковић каже, збрисан са јавне сцене.

Скапароти није искочио из матрице америчког дискурса, није рекао ништа што је за Вашингтон чудно или неприхватљиво. Осим Срба, у Америци постоји још једна нација за коју је дозвољено давати колективистичке расистичке изјаве. То су Руси, каже Трифковић.

„Срби и Руси су вентил за ослобађање неуротичног притиска који постмодерни, постхумани западњак мора да поштује у односу на све остале, заштићене сексуалне, расне и друге мањине. На Србима и на Русима тај вентил може да се отвори до миле воље“, каже Трифковић.

Елементарни ред у држави која држи до себе и која је очувала осећај самопоштовања, додаје Трифковић, био би да предузме контрамере. Међутим, он сумња да ће Србија нешто предузети.

Скапаротијева изјава, према Петронијевићевим речима је једна врста отрежњења. У скоријој прошлости било је још примера оваквих изјава и људе који их дају не би требало нападати јер они одражавају мишљење о Србима на Западу, каже Петронијевић.

„То је добро за отрежњење многих који мисле да ми треба уђемо у НАТО, јер ћемо тада ући и у ЕУ и бити једнаки са другима. Наравно да нећемо бити једнаки, нећемо бити ни приближно једнаки, него ћемо бити, не друга, него трећа класа“, каже Петронијевић.

Можда је Скапаротијева изјава дата циљано, пита се Петронијевић, јер у Београд долази заменик америчког државног секретара Вес Мичел, који са собом носи понуду која би могла да зазвучи као шаргарепа, уколико је Скапаротијева изјава штап.

Спутњик

Поделите:

3 Коментари

 1. Rusi su delom tu mrznju i zasluzili jer se u Ameriku doselilo dosta imigranata iz centralne i istocne Evrope koji su propatili tokom komunisticke okupacije i diktature. Prema Srbima je to cist rasizam i fasizam bez obzira sto smo beli, i moramo na sve nacine da se borimo glasno i jasno protiv tog sovinizma na isti nacin na koji su se Irci i crnci izborili. Strasno je da ime za roba u Engleskom, Nemackom i romanskim jezicima vodi od naziva Sloveni (slave). To je stvarno cist rasizam i svi slovenski narodi moraju da se pobune protiv toga. Ako je negro politicki nekorektno onda je isto tako i slave. Svi ovi jezici imaju sinonime za roba (thrall u engleskom) i ostro se pobuniti protiv upotrebe slave, sklave, schiavo itd.

  • Slave,Slaven,Sloveni je papinistički i u opšte latinski naziv za ljude koji žive istočno od Dunava……
   nastao još u rimskom periodu za vreme imperatora Trajana..
   veštački izmišljen jer su rimljani sve te države i ljude tretirali kao neprijatelje rimske imperije i robovima latinske,zapadne civilizacije..
   veoma mala verovatnoća je da srbi imaju bilo kakve genetske veze sa mongoloidnim,tatarskim,hunskim istočnim plemenim za koje su rimske pape sklepale naziv slaven-rob za potrebe tog vremena i robovlasničke ekonomije kojoj su zapadnjaci uvek bili skloni..

 2. Srbenda: Dali vi neznate da je ruski narod bio najveca zrtva , postavljkenog komunizma sa strane finansiske i proturanja glavnog komuniste iz Svajcarske kroz zapadne zemlje. Vise od 30, milionna Rusa je ubijeno za vreme za vreme 70 godina te bezdusne tiranije. A mogli bi ste da pom enete i Srpske zrtve iz Titovog vremena. Zar vam nije jasno da Evropa ne zeli da primi Srbe u svoju zajednicu? Srbi su u proslosti bilip onosan Narod, a sada se toliko ponizavaju da ih neko ko nezeli da ih primi u njihovu zajednicu.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here