Otrežnjenje: U Americi vlada geslo — osim za Srbe i Ruse

Podelite:

Srbi i Rusi su ventil za oslobađanje neurotičnog pritiska koji postmoderni, posthumani zapadnjak mora da poštuje u odnosu na sve ostale, zaštićene seksualne, rasne i druge manjine. Na Srbima i na Rusima taj ventil može da se otvori do mile volje.

U emisiji „Na nišanu Miroslava Lazanskog“, profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Srđa Trifković i advokat Goran Petronijević razgovarali su o skandaloznoj izjavi komandanta NATO-a generala Skaparotija o Srbiji, stavljanju Srbije na listu država koje pomažu terorizam i pranje novca, kao i o poseti američkog zvaničnika Vesa Mičela Beogradu.

Izjava generala Skaparotija da je srpska populacija glavni problem na Balkanu, za Trifkovića je, kako kaže, vrlo interesantna, zato što obuhvata srpske zemlje.

„Ono što je značajno u vezi sa tom izjavom su dva faktora. Prvo, da već pune tri decenije, prilikom promovisanja pukovnika u brigadira, brigadira u generala u američkoj vojsci, politička obojenost dotičnog jednako je važna, ako ne i važnija od njegove stručne osposobljenosti. Tako da smo i na primeru Veslija Klarka i generala Petreusa imali eminentno političke generale“, kaže Trifković.

Spremnost da se u američkoj vojsci prvo prihvate žene, a potom homoseksualci, prema Trifkovićevim rečima, bio je lakmus papir političke podobnosti. Oni visoki oficiri koji su bili spremni da, kako Trifković kaže, „progutaju gadnu knedlu“ koja se ne slaže sa duhom trupe i sa konsenzusom njihovih kolega, ekvivalenti su onih generala JNA koji su ugađali Josipu Brozu.

„Ne bi vrhovni komandant NATO-a u Evropi ni slučajno dao takvu izjavu pred Spoljnopolitičkim odborom američkog Senata, da nije bio siguran da će ta izjava naići na plodno tle i da će biti pozdravljena od strane establišmenta“, kaže Trifković.

Skparotijeva izjava nije plod nepoznavanja situacije ili greška, a da je ma ko dao sličnu izjavu o nekom drugom kolektivitetu, na primer da je jevrejska populacija na Bliskom istoku glavni problem bliskoistočne krize, bio bi, kako Trifković kaže, zbrisan sa javne scene.

Skaparoti nije iskočio iz matrice američkog diskursa, nije rekao ništa što je za Vašington čudno ili neprihvatljivo. Osim Srba, u Americi postoji još jedna nacija za koju je dozvoljeno davati kolektivističke rasističke izjave. To su Rusi, kaže Trifković.

„Srbi i Rusi su ventil za oslobađanje neurotičnog pritiska koji postmoderni, posthumani zapadnjak mora da poštuje u odnosu na sve ostale, zaštićene seksualne, rasne i druge manjine. Na Srbima i na Rusima taj ventil može da se otvori do mile volje“, kaže Trifković.

Elementarni red u državi koja drži do sebe i koja je očuvala osećaj samopoštovanja, dodaje Trifković, bio bi da preduzme kontramere. Međutim, on sumnja da će Srbija nešto preduzeti.

Skaparotijeva izjava, prema Petronijevićevim rečima je jedna vrsta otrežnjenja. U skorijoj prošlosti bilo je još primera ovakvih izjava i ljude koji ih daju ne bi trebalo napadati jer oni odražavaju mišljenje o Srbima na Zapadu, kaže Petronijević.

„To je dobro za otrežnjenje mnogih koji misle da mi treba uđemo u NATO, jer ćemo tada ući i u EU i biti jednaki sa drugima. Naravno da nećemo biti jednaki, nećemo biti ni približno jednaki, nego ćemo biti, ne druga, nego treća klasa“, kaže Petronijević.

Možda je Skaparotijeva izjava data ciljano, pita se Petronijević, jer u Beograd dolazi zamenik američkog državnog sekretara Ves Mičel, koji sa sobom nosi ponudu koja bi mogla da zazvuči kao šargarepa, ukoliko je Skaparotijeva izjava štap.

Sputnjik

Podelite:

3 Komentari

 1. Rusi su delom tu mrznju i zasluzili jer se u Ameriku doselilo dosta imigranata iz centralne i istocne Evrope koji su propatili tokom komunisticke okupacije i diktature. Prema Srbima je to cist rasizam i fasizam bez obzira sto smo beli, i moramo na sve nacine da se borimo glasno i jasno protiv tog sovinizma na isti nacin na koji su se Irci i crnci izborili. Strasno je da ime za roba u Engleskom, Nemackom i romanskim jezicima vodi od naziva Sloveni (slave). To je stvarno cist rasizam i svi slovenski narodi moraju da se pobune protiv toga. Ako je negro politicki nekorektno onda je isto tako i slave. Svi ovi jezici imaju sinonime za roba (thrall u engleskom) i ostro se pobuniti protiv upotrebe slave, sklave, schiavo itd.

  • Slave,Slaven,Sloveni je papinistički i u opšte latinski naziv za ljude koji žive istočno od Dunava……
   nastao još u rimskom periodu za vreme imperatora Trajana..
   veštački izmišljen jer su rimljani sve te države i ljude tretirali kao neprijatelje rimske imperije i robovima latinske,zapadne civilizacije..
   veoma mala verovatnoća je da srbi imaju bilo kakve genetske veze sa mongoloidnim,tatarskim,hunskim istočnim plemenim za koje su rimske pape sklepale naziv slaven-rob za potrebe tog vremena i robovlasničke ekonomije kojoj su zapadnjaci uvek bili skloni..

 2. Srbenda: Dali vi neznate da je ruski narod bio najveca zrtva , postavljkenog komunizma sa strane finansiske i proturanja glavnog komuniste iz Svajcarske kroz zapadne zemlje. Vise od 30, milionna Rusa je ubijeno za vreme za vreme 70 godina te bezdusne tiranije. A mogli bi ste da pom enete i Srpske zrtve iz Titovog vremena. Zar vam nije jasno da Evropa ne zeli da primi Srbe u svoju zajednicu? Srbi su u proslosti bilip onosan Narod, a sada se toliko ponizavaju da ih neko ko nezeli da ih primi u njihovu zajednicu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here