Отровни црни скакавци из САД прете Србији

Поделите:
АМЕРИЧКИ БИОЛОШКИ РАТ: Отровни црни скакавци из САД прете Србији – кренули из Бондстила и једу све живо!

На Косову се протеклих дана појавио “црни скакавац” (Romalea guttata), који наноси штете невиђених размера и веома је опасан по живот неких животиња.

Ова агресивна врста се појавила у околини војне базе Бондстил смештене у Урошевцу, а отров јој је толико јак да може да убије птицу или мање сисаре јер нису имуне на његове токсине. Једина врста птица “loggerhead shrike” која би могла да уништи ову популацију не живи на простору Балкана.

“Црни скакавац” припада аутохтоним врстама јужног дела САД-а. Вероатно је “достављен” у простор без природних предатора низом транспортних летова из САД-а. Како му на овим просторима ништа не стоји на путу невиђеном брзином почео се ширити на југ и север Косова.

Женка ове инвазивне врсте полаже јаја сваке две недеље и доноси по 60-так, а одрасли досегну 8 центиметара, пише тамошњи медиј infozurnal.net.
Не бирају које воће или поврће нападају, све од широколисног поврћа, скоро све корове, кукуруз, воће (све врсте, укључујући цитрусе, смокве, коштуничаво воће, оштећују и лист и плод). Нападају и скоро све врсте орнаменталног цвећа и уништавају и лист и цвет. Од поврћа нападају и боб, грашак, спанаћ, купус, парадајз, паприке и све остало…
– Метода им је тотална дефолијација биљке коју колонија напада. Изразито је друштвени штеточина и увек се појављује у ројевима, тако да тамо где напада, напада цела колонија. У Хрватској још нису уочени, али се тренутно рапидно шире Косовом. Није јестив, за разлику од неких других врста, које то јесу. Није храна ни за друге животиње, ради већ горе поменутих токсина.

– Децу треба чувати подаље од “црног скакавца” јер млаз његовог отрова који је изразито агресиван може да повреди кожу. Једна доза отрова коју избацује одрасли штеточина обично има око 5 микролитара (један млаз). Садржи око 40 хемијских молекула, које варирају, овисно о хранидбеној подлози, углавном су феноли и кинони, који су изразито отровни за све четвороножце – истичу на Пољопривредном факултету у Приштини.

Телеграф

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here