Отворена изложба архивских докумената о патријарху српском Варнави

Поделите:

У Бањалуци је вечерас отворена изложба архивских докумената “Варнава, патријарх српски /1930-1937/: пастир, градитељ, ревнитељ и исповједник”, поводом обиљежавања Спасовдана, крсне славе града Бањалука.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је на отварању изложбе да је она посвећена Његовој светости патријарху српском Варнави, поводом 85 година од његовог боравка у Бањалуци.

Он је напоменуо да је патријарх Варнава једна од значајнијих личности, односно други патријарх обновљене Пећке патријаршије, који је оставио значајан траг.

“Патријарх Варнава утицао је на доношење Устава Српске православне цркве /СПЦ/, а за седам година, колико је био на челу српске Патријаршије, обновљено је више од 250 храмова”, навео је Радојичић.

Он је додао да на његов боравак у Бањалуци подсјећају бројни храмови који су обновљени у то вријеме.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић истакао је да изложба свједочи о значају личности патријарха Варнаве.

“Изложба, коју су припремили Архив Републике Српске и Архив Српске православне цркве, садржи 26 паноа и биће отворена наредна два мјесеца у Културном центру Бански двор”, рекао је Стојнић.

Он је истакао значај ове изложбе, која је и прилика да се Бањалучани упознају о културном благу, нарочито за оне најмлађе.

Директор Архива Српске православне цркве Радован Пилиповић рекао је да ова изложба, осим фактографског и документарног свједочанства о раду патријарха Варнаве, представља и добру сарадњу два архива.

“У времену када се треба борити за документа која говоре о јединству и идентитету нашег народа, изложба о оваквом патријарху може само да буде корак више ка развоју архивске дјелатности”, истакао је Пилиповић.

Отварању изложбе присуствовали су и потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић, директор Републичког секретеријата за вјере Драган Давидовић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, те бројни грађани.

РТРС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here