ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О НИKОЛИ ТЕСЛИ: По њему су назване прва улица и прва основна школа у Новом Саду

Поделите:

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је отварању изложбе “Никола Тесла – У свом и нашем времену” о животу великог научника, са посебним освртом на његово порекло и историјат његове породице.

 

Изложбу је организовао Музеј Николе Тесле у сарадњи с Kултурним центром Новог Сада.

У Новом Саду је 1918. године прва улица названа по Николи Тесли, а 1936. године он је проглашен за почасног грађанина нашег града, чиме му је одато признање за све оно што је урадио за човечанство, а на понос свих нас који смо истог порекла као он. Такође, после Другог светског рата и прва основна школа у нашем граду добија назив по великану српске и светске науке. Драго ми је што је данас овде пуно ђака који могу да виде све што је Тесла стварао, и да се увере у то колико је био испред свог али и нашег времена. Свуда око нас су резултати његовог рада и поносни смо што је такав великан припадник српског рода, рекао је Вучевић и позвао Новосађане и све оне који долазе у Нови Сад да посете изложбу.

Поздравне речи на отварању изложбе упутили су и директорка Музеја Никола Тесла Ивона Јевтић и директор Kултурног центра Новог Сада Бојан Панаотовић.

Директорка Ивона Јевтић је истакла да је Музеј Николе Тесле јединствена установа у свету и да се само у Београду налази преко 200 хиљада аутентичних експеримената, новинских исечака и експоната тог великог научника. Она је изразила задовољство због одличне сарадње са Новим Садом, а градоначелнику Вучевићу поклонила је књигу о Николи Тесли која открива његов приватни живот.

Изложбу прате радни модели Теслиних најзначајних проналазака – индукционог мотора названог „Kолумбово јаје“ који је Тесла приказао на Светској изложби у Чикагу 1893. године, и Теслиног трансформатора који представља основ за истраживања високофреквентних струја и камен темељац идеје о бежичном преносу енергије, као и макета последње Теслине лабораторије, чувеног торња на Лонг Ајленду.

Директор Kултурног центра Новог Сада Бојан Панаотовић је нагласио да ће изложба, постављена у клубу „Трибина младих“ Kултурног центра, моћи да се погледа до 13. маја. На отварању изложбе посетиоцима је била доступна и ВР опрема с апликацијама помоћу којих су могли да виде две Теслине најпознатије лабораторије кроз свет виртуелне реалности.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here