OTVORENA POSLANICA PATRIJARHU VASELJENSKOM OD STARCA GAVRILA SVETOGORCA

Podelite:

Za vreme Vaše nedavne posete Svete Atonske gore – zemaljskog udela Presvete naše Majke Bogorodice – veoma sam želeo da dobijem Vaš patrijaraški blagoslov i da celivam Vaše noge, ali to ne mogu da učinim, jer je odavno postalo grešno. Da li želite da čujete zbog čega?

1. U jalovim i lukavim dijalozima s jereticima Vi i Vaši služitelji izdali ste Jednu i Jedinstvenu Crkvu – Sveto Pravoslavlje, zato što ste više puta priznavali takozvanu „raznovrsnost“ u svetim dogmama i status Crkve ste davali jeretičkim parasinagogama monofizita, rimskom papi, pa čak i protestantima koji su ikonoborci i neprijatelji Presvete Bogorodice. Ranije ste tako da svi čuju izgovorili hulu protiv svetih otaca nazvavši ih „nesrećnim žrtvama drevne zmije, rodonačelnika svakog zla“ i niste se pokajali za to. To ste učinili kako u očima drugih ne biste bili obavezni da slušate njihove bogonadahnute apele.

2. Vi ste neprijatelj našeg Trijedinog Boga i naše Bogomajke, zato što se na nivou Crkve družite sa svesnim i nepokajanim jereticima i pripadnicima drugih vera, s onima koji su se izopačili, i greše; samoga ste sebe osudili (Tit. 3: 11), s pobornicima jeresi, braniteljima nečastivosti i Vi ćete zajedno s njima otići u večnu muku, daleko od zemlje živih ako se ne vratite veri. Jer svetitelj Jovan Zlatousti kaže: „Ko se druži s carevim neprijateljima ne može biti drug cara, već i sam vodi nedostojan život i biva pogubljen s neprijateljima… i zaslužuje još veću kaznu“ – i da je revnost radi Hrista mnogo bolja od prijateljstva radi Njega“.

Zar se ne sećate bogonadahnutih reči iz Svetog Pisma: Jer su jednako mrski Bogu i nečastivi i njegova nečastivost (Prem. 14: 9)?

3. Pod Vašim patrijaraškim pokrovom i pod Vašom zaštitom nalazi utočište svaka jeres i svako novo odstupanje od vere, ne samo u eparhijama carigradskog prestola, već i u Jeladskoj Crkvi i na drugim mestima. Vaši klirici, bogoslovi i učeni ljudi koje nagrađujete visokim zvanjima, učestvuju u počasnim konferencijama i izdaju svoje radove hvaleći Vašu „premudru patrijarašku vladavinu“. Međutim, svi su oni osnivači i utemeljivači raznoraznih do sada neviđenih bogoslovskih jeresi i novotarija na nivou Crkve, počevši od metapatrističkog bogoslovlja i paganskog kulta Zemlje pod obličjem ekološke delatnosti, pa sve do „primanja u sveštenom činu“ nepokajanih ukrajinskih raskolnika. Pored Vas nalaze utočište i opravdanje od gromoglasne osude pravoslavnog klira i pastve svi ovi duhovni vukovi, a Vi ste – njihov pastir i pokrovitelj, i po rečima svetih otaca, Vi ste potpuno jednomisleni s njima i podjednako krivi kao oni: „Kako da ne smatramo podjednako nečastivima one koji nisu digli svoj glas protiv nečastivosti i nisu zaštitili druge, one koji se suprotstavljaju nečastivima i koje ovi sada zbog toga progone?“

4. Kao još jedan papa Vi već tri decenije sejete u punoći Crkve mišljenje da je svaka proizvoljna želja svakog episkopa, tim pre Patrijarha vaseljenskog, zakon za Crkvu. Koliko Vas zajedno s papom osuđuju svi sveci koje vređate svojim izjavama!

Kako se na Vas može primeniti prekor svetitelja Grigorija Palame koji je uputio Vašem prethodniku na patrijaraškom prestolu, saborno osuđenom jeretiku patrijarhu Jovanu Kalekasu: „Saborom je smatrao samo samog sebe, zato što je više puta samog sebe nazivao Crkvom i šta god da je učio i šta god da je govorio Crkvi samo to mu je izgledalo ispravno i izjavljivao je da sva Crkva misli isto.“

5. Svojim delima i učenjem pokazujete prezir prema pravilima svetih apostola, svetih pomesnih i vaseljenskih sabora i svetootačkom predanju, koji strogo zabranjuju zajedničke molitve, prijateljske odnose i zajedničko bogosluženje s jereticima. Naša Crkva smatra da „nije potpuno, već polovično pravoslavan onaj ko smatra da se drži prave vere, ali se ne rukovodi božanskim kanonima“. Dakle, Vi pokazujete da ne verujete u Boga, u besmrtnost duše, u nevidljivi svet, u raj i pakao, u Strašni sud i uzdarje. Vaša Svesvetosti, možda mislite da privatni susreti s predstavnicima i dobročiniteljima iz masonskih loža i redova koji su s njima povezani svedoče o Vašem neizrecivo visokom položaju i statusu u Crkvi? Sve je to nespojivo s pravoslavnom verom i krajnje je neprijateljsko prema njoj.

6. Nažalost, oni koji su imali prilike da dobijaju ljubazne naloge od Vas i Vaših saradnika koji ne odgovaraju svetim ustanovama Pravoslavne Crkve, odlično znaju da se svi oni koji pruže otpor Vašim metodama širenja ekumenizma podvrgavaju izolaciji i otuđenju u sredini u kojoj borave, i zato moraju ili da prećute ili da odu.

Tamo gde je to moguće Vi koristite i političko mešanje, kao što je to učinjeno na Svetoj Atonskoj gori, zbog čega se na Vas u potpunosti može primeniti i ono što sveti Atanasije Veliki smatra karakterističnim svojstvom jeretika koji se pridržavaju Arijevog lažnog učenja: „Ne vraća se istina pomoću mača, strela i vojnika, već ubeđivanjem i savetovanjem. Kakvo ubeđivanje može postojati tamo gde postoji strah od cara? Ili kakav savet ako onoga ko se ne slaže očekuje zatočeništvo ili smrt?

Bez obzira na to što ste, Vaša Svesvetosti, često stavljali masku pravoslavca, Vaše reči su bile u suprotnosti s delima, i uopšte s Vašim razmišljanjem. Ali po svetitelju Grigoriju Palami, čak i da ste se pokolebali u nečemu što se tiče pravoslavlja bili biste nedostojni sveštenog čina: „Sveti kanoni definišu one koji se ponekad slažu s pobožnošću, a ponekad je se odriču kao nesigurne u pobožnosti i zbog toga onaj ko ima ovakve zle misli, po svetim kanonima treba da bude lišen sveštenstva.“

Zbog Vas se sad duša svakog pravoslavnog Grka nalazi pred izborom: ili će postupati po ljubavi prema Bogočoveku Hristu, ili će se potčiniti jeresijarhu koji se nalazi na vlasti, „patrijarhu nacije“. Upravo o tome sveti Kiril Aleksandrijski piše jeretiku Nestoriju, tadašnjem poglavaru Carigradske Crkve i Vašem prethodniku, pre 1600 godina: „Šta treba da pretrpimo mi, od kojih tvoja pobožnost zahteva veću ljubav prema tebi nego prema Hristu, Spasitelju svih nas? Ko će moći da nam pomogne na dan Suda? Ili kakvo ćemo opravdanje imati za tako dugo ćutanje kad se izriče hula na Hrista?“ I naravno, Vaša Svesvetosti, šteta koju ste naneli Hristovom Telu – Crkvi, predstavlja pobunu protiv Samog Spasitelja.

Za 28 godina koliko ste patrijarh niste učinili nijedan postupak koji bi obradovao i utešio srca istinski pravoslavnih hrišćana; ugađate samo onima koji misle svetovno. Sve nagrade i odlikovanja koje ste dobili od vladara ovoga sveta koji u zlu leži (1 Jn. 5: 19) nisu Vam dati za dela u slavu spasonosnog pravoslavlja, već kao podstrek za njegovo uništavanje, koje ste sprovodili na sve moguće načine.

Vaša Svesvetosti!

Pokajte se i prestanite da idete širokim putem pogubnim po dušu, kojim nezaustavljivo napredujete! Ovaj put i vektor kretanja čine štetu čistom i neoštećenom pravoslavnom mišljenju i međupravoslavnom jedinstvu miliona krštenih duša, za koje ćete morati da date strašan, „vaseljenski“ odgovor na nepotkupljivom Sudu Božijem. Neka bi vas uplašila misao o tome da je netvarni i beskonačni pakao pun nepokajanih arhijereja i patrijaraha. U istoriji Crkve su dobro poznati slučajevi kad su patrijarsi i lica na visokim dužnostima iz njihove sredine postajali jeresiarsi i kad su bili osuđeni na čelu s prvim od njih – palim apostolom i izdajnikom Judom Iskariotskim. Jer sud Božiji prvo počinje od nas – služitelja Crkve: Jer je vreme da počne sud od doma Božijeg; ako li prvo počne od nas, kakav li će tek biti kraj onima što se protive Jevanđelju Božijem? (1 Petr. 4: 17). Dakle, Vaša Svesvetosti, idite dok svetlost imate da vas ne obuzme tama, kad niko ne može raditi (Jn. 12: 35; Jn. 9: 4).

Monah Gavrilo Karejski
Kelija prepodobnog Hristodula Patmijskog
manastira Kutlumuš
Prevod sa grčkog: Jelena Ogorodnik
synaksiorthodoxon2.blogspot.com

Sa ruskog Marina Todić

pravoslavie.ru

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here