“Отворени уреди су најглупљи пословни хир икад, ево и зашто”

Поделите:

ИАKО СУ замишљени с циљем да имају управо супротан учинак, уреди отвореног типа смањују комуникацију лицем у лице међу запосленицима, показала је једна студија с Харварда.

Такозвани “опен план” уреди замишљени су као тип уреда који би запосленике требао потакнути на међусобну интеракцију и сурадњу, но студија проведена на Харварду показала је да запосленици, након што из затворених пријеђу у отворене уреде, уопће не сурађују или комуницирају више него прије.

Неке пријашње студије о уредима отвореног типа показале су да такви уреди смањују продуктивност запосленика, но у исто су вријеме нудиле и празна обећања о повећаној комуникацији међу њима која би требала надокнадити оно што им мањка у продуктивности.

Међутим, најновија харвардска студија поткопала је читаву ту претпоставку која је досад оправдавала постојање уреда отвореног типа.

Портал Инц. пише да то компаније оставља само с једним оправдањем за овакве уреде – мање простора, дакле ниже најамнине.

Но Инц. такођер наглашава да је и то оправдање заправо потпуна глупост јер ће новац који ће компаније изгубити због мањка продуктивности и комуникације међу запосленицима, бити пуно већи од новца уштеђеног на најамнини. Зато они уреде отвореног типа називају “најглупљим руководственим хиром свих времена”.

“Ако запосленици међусобно комуницирају маиловима и порукама, тако могу радити и од куће, што компанију неће коштати ништа”, закључују.

index.hr

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here