Ова воћка спречава карцином, успорава старење и не гоје!

Поделите:

Потрудите се да искористите сезону сазревања овог драгоценог воћа, јер имате врло важних разлога за то!

Наиме, осим што оснажује организам, чува очи и доприноси здрављу костију, доказано је да кајсије смањују ризике од настанка карцинома и продужавају животни век, преноси здраваилепа.цом. Свежа кајсија обилује витаминима А, Ц и Б и разним минералима.

Грицкајући орахе и суве кајсије становници долине Хунза доживели су дубоку старост. Ипак, утицај модерне исхране дошао је и до ових планинских крајева, па су млађи становници овог племена све склонији седењу и неактивности.
Оно што је посебно интригантно у вези са овим воћем је податак да се у њему налази једињење које се добија из коштица кајсије – амигдалин из кога се једноставном екстракцијом добија и Леатрил или Б17. 1971. Б17 забрањен је на подручју САД-а, а управо Б17 неки називају правим леком против рака.
До забране је дошло јер, наводно, садржи опасне дозе цијанида. Ове тврдње неки стручњаци одбацују тврдећи да је фармацеутској индустрији стало да искључи с тржишта све праве, природне, ефикасне и јефтине лекове.
Кајсије садрже 10 пута више магнезијума од осталог воћа, те утиче на побољшање функције мозга због високог садржаја магнезијума и фосфора. Ови елементи могу да помогну у нормализацији крвног притиска.

Оне су одличан извор полифенола, снажних антиоксиданса који неутралишу штетно дејство слободних радикала и спречавају кардиоваскуларна обољења. Свежа кајсија обилује каротеноидима и ксантофилима, нутријентима који штите вид, спречавају макуларну дегенерацију и слабљења очног мишића у старости.
Такође, лутеин који је присутан у овом воћу, штити мрежњачу. Оно је одличан извор катехина, врсте флавоноида који улази и у састав зеленог чаја, а поседује противупална својства. Кајсије садрже и висок проценат влакана који веома благотворно делују на систем органа за варење и спречавају опстипацију.

Кајсије не гоје, те се оне нарочито препоручују особама које желе да смршају, а помажу и лечењу разних инфекција, спречавају срчана обољења, обнављају оштећена ткива, снижавају ниво лошег холестерола и подстичу развој зуба и костију.
За одржавање здравља костију потребни су бројни минерали, попут калцијума, фосфора, мангана, бакра и гвожда, а управо их кајсија садржи у знатној количини. Стога би жене које су ушле у менопаузу требало што чешће да конзумирају ово воће, будући да садржи обиље калцијума, како би спречиле остеопорозу.

Свеже цеђени сок од кајсије препоручује се особама које пате од анемије, а користи се и кајсија као лек у случају грознице и кожних обољења, јер ублажава иритацију и елиминише симптоме упалних процеса. Здравствене предности овог воћа укључују њихову способност да регулишу пробаву, затвор, ухобољу, грип, кожна обољења, анемију, па чак и канцер.

У Србији се кајсија највише користи за производњу сока, џема и компота, а многи је и суше или од ње праве ракију.

Курир, Лепота и здравље, Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here