ОВАЈ ПЕДОФИЛ ЈЕ СИЛОВАО, МУЧИО И УБИО ДЕТЕ KАЈУ (3), А САД МУ СРБИЈА ПЛАЋА 6.000 ЕВРА: Случај који је дигао Србију

Поделите:

Суд је утврдио да је Јевтовић злостављао дете на скровитим местима у Звездарској шуми

Вест да ће Србија морати да плати одштету Малиши Јевтовићу, осуђеном на 40 година затвора због монструозног силовања и убиства Kатарине Јанковић (3) 2005. године у Београду, узнемирила је рођаке покојне девојчице.

Наиме, Европски суд за људска права утврдио је да је Јевтовић био жртва тортуре и неочекиваног поступања затворских чувара, због чега је државу Србију прогласио одговорном и наложио држави да му, након правоснажности ове одуке, на име нематаеријлне штете исплати 4000 евра, а на име трошкова поступка још 2.355 евра.

– Огорчени смо! Да ли се он питао какво право је имала наша мала Kаја? Да ли је мислио на то? О каквој он тортури прича када је као звер силовао несрећно дете? Нечувено – рекла је за Kурир рођака по оцу убијене девојчице.

Она каже да јој је страшна помисао на то да ће тих 6.355 евра Јевтовићу бити исплаћено из државног буџета и што ће за право делом и Kајина родбина, као и отац, плаћати ту одштету.

– Човек који је био у стању да тако зверски убије дете није човек. Он је људски изрод и не знам одакле му уопште идеја да он прича о тортури и да тражи било каква права. Европски суд је узео у обзир његова права као затвореника и донео такву одлуку, а ја се питам како његова права могу да се уважавају када је он другоме одузео право на живот – очајна је рођака, која додаје да јој се слоши чим се сети тог стравичног дана од пре 14 година, када је откривено да је Kаја силована, тучена и мучена пре смрти.

Подсетимо, Kатарина Јанковић (3) умрла је у најгорим мукама 17. јула 2005. Њена мајка Ана Филиповић и њен љубавник Малиша Јевтовић донели су је у болницу у бесвесном стању, већ модру и укочену. Установљено је да је девојчица преминула исте вечери, а они су лекаре хладнокрвно слагали да је дете пало с кревета.

– Лекари су одмах уочили сумњиве повреде и позвали полицију. Испоставило се да је дете трпело стравично злостављање. Према наводима из обдукционог налаза, Kатарини су услед сексуалног злостављања били поцепани јетра и унутрашњи органи и због тога је искрварила насмрт – рекао је раније извор Kурира.

Суд је утврдио да је Јевтовић злостављао дете на скровитим местима у Звездарској шуми. Мајка је то знала, и док се он сексуално иживљавао над девојчицом, она је чувала стражу. Јевтовић је осуђен на 40 година затвора, а Филиповићева на 37 година.

Адвокат Вилијам Паспаловски, који је заступао Малишу Јевтовића пред судом у поновљеном поступку, казао је да не види ништа спорно у томе што је Суд у Стразбуру пресудио у корист његовог брањеника, као и да је то са становишта заштите људских права била једина могућа одлука.

– По закону, чувари у затвору нису смели да се иживљавају над Јевтовићем. Држава је морала да га заштити. Он је своју казну добио и њу ће служити. Свака друга тортура, посебно од државних службеника, недопустива је. У овом случају држава је пропустила и да утврди поименце који су то полицајци који су њега тукли и под чијом наредбом, па да се онда овај рачун испостави њима, а не свима нама, односно пореским обвезницима – казао је Паспаловски.

еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here