Овако изгледају они који су остали да живе у Чернобиљу

Поделите:

Око 350.000 људи евакуисано је из Чернобиља након нуклеарне експлозије 1986. године.

Међународни дан сећања на катастрофу у нуклеарној централи у Чернобиљу 1986. године обележава се широм света. Радијацији је било изложено готово 8,4 милиона људи. Међутим, било је и оних који су решили да остану без обзира што су вода, ваздух и храна контаминирани, попут ове баке. Она је решила да тамо остане и убеди све да се тамо може живети без обзира на велику радијацију која је у граду присутна (400 пута већа него у Хирошими након нуклеарне катастрофе).

Људи су се зато досетили и решили да сниме филм о животу бабушки у Чернобиљу. Редитељи Холи Морис и Ана Богарт су истражили то подручје и дошли до података да тамо обично живи од осам до 12 бака, у зависности од села.

“Мене не плаши радијација. Плаши ме гладовање”, рекла је бабушка.

Уколико одеш одавде, умрећеш. Они су у горем положају него ми који живимо овде. Отаџбина је отаџбина, никада је нећу напустити ни пушком да ме терају”, додала је.

Један од реактора електране “Владимир Иљич Лењин” – како се званично звала чернобиљска нуклеарна електрана, експлодирао је 26. априла у 1:24 после поноћи по локалном времену. На лицу месту страдала је 31 особа.

 

 

БК

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here