ОВАKО СЕ ПРАВИ НАЈБОЉИ БУРЕK У АМЕРИЦИ: Пекар Бојан и његове вратоломије

Поделите:

Прави три врсте бурека, са сиром, месом и празне, те неколико врста пита – зељаницу, кромпирушу, сирницу, као и питу са печуркама.

Дуго већ Чикагом, нарочито међу имигрантима Балканцима, кружи урбана легенда о буреку кога прави “пекар Бојан”. Решени да проверимо о чему се ради отишли смо у чикашко предграђе Ла Гренж, у пекару “Балкан бакерy”, где смо упознали тог “фамозног” Бојана Алексића, човека који се овим послом бави већ пуне 23 године.

– Први пут сам бурек завио у Обреновцу, у тамошњој пекари “Сач”. Пореклом сам са Kосова, а у Обреновац сам дошао да учим занат, одмах пошто сам завршио угоститељску школу. Од тада се променило много тога, преселио сам у Америку, где ево живим и радим већ 18 и по година.

За разлику од неких других имиграната, који су морали да се сналазе, да раде више послова по доласку у САД, Бојан је имао срећу, али очигледно и умеће, па се од почетка бавио послом који воли и познаје. Између осталог захваљујући и чињеници да у Чикагу и околини живи много Срба и Балканаца који, по традицији, свако јутро започињу буиреком или питом, за које је Бојан такође врстан мајстор.

За разлику од Србије, где се користи свињска, овде узимамо биљну маст, из поштовања према муштеријама који из ових или оних разлога не користе животињску маст. Петком навече направим преко 130 тепсија, јер наши људи највише времена за уживање имају викендом

-Може да се живи од бурека. Ради се, има посла, то је најбитније, не жалим се, скромно узвраћа Алексић на комплимент да је његових руку дело препознато као врхунско “међу рајом”, те да је то разлог зашто у ову пекару долазе људи који живе и по двадесетак миља далеко.

Бојан прави три врсте бурека, са сиром, месом и празне, те неколико врста пита – зељаницу, кромпирушу, сирницу, као и питу са печуркама. Од слатких, на менију су оне са јабукама и вишњама.

-Људи највише воле сир и месо, класику. Бурек се највише тражи викендом, када људи не раде па имају више времена да на миру поједу оно што воле. Зато данас, петком, имам највише посла. За сутра ћу спремити и испећи преко 130 тепсија разног бурека.

На питање да нам каже у чему је тајна доброг бурека, Бојан се смешка, не жели да открива баш све мистерије технологије прављења слане посластице.

–За разлику од Србије, где се користи свињска, овде узимамо биљну маст, из поштовања према муштеријама који из ових или оних разлога не користе животињску маст.

Људи беже од пекарског заната, сматрају га напорним зато што се ради углавном ноћу, од 10 навече до 6 ујутру. Позивам ове момке што возе камионе да дођу, пробају бурек, па нек после одлуче да ли да га праве или да возе

На питање колико би времена требало лаику, попут репортера Сербиан Тимес-а, да научи да прави добар бурек, Бојан дипломатски одговара:

-Све зависи од воље. Ако нешто желите и волите да радите, брже ћете и научити. Не може ништа на силу ни преко ноћи. Ако тога нема, боље и да не покушавате да будете пекар, истиче и додаје како у Америци до сада никога није научио његовом занату јер “није било интересовања”, иако од овог посла може лепо да се живи:

– Људи беже од пекарског заната, сматрају га напорним зато што се ради углавном ноћу, од 10 навече до 6 ујутру. Позивам ове момке што возе камионе да дођу, пробају бурек, па нек после одлуче да ли да га праве или да возе, констатује Бојан Алексић, Моцарт за бурек, са чим ћете се и сами сложити када погледате снимак који следи, али још више када пробате врућ бурек из пекаре Балкан бакерy…

Espreso

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here