Ове ствари ће бити бесплатне у Гучи

Поделите:

Овогодишњи Сабор трубача у Гучи, који почиње следеће недеље, биће посвећен труби и саборашима, изјавио је председник Саборског одбора Слободан Јоловић, најављујући бројне новине на овој манифестацији.
Јоловић је рекао да је једна од новина овогодишњег сабора да се улаз за возила, као и сви програмски садржаји неће наплаћивати.

„Донели смо одлуку да подигнемо рампе са прилазних путева ка Гучи, да обезбедимо довољно простора за организацију паркинга који неће бити наплаћиван. Обезбедили смо продукцијску кућу која има обавезу да обезбеди средства за посебне програмске садржаје, па тако неће бити ни наплате за концерте који се одржавају у време Сабора, што је она и обезбедила“, казао је Јоловић.

Јоловић је навео да се неплаћањем паркинга и улаза за концерте, саборашима оставља саборашима могућност да са својим породицама, пријатељима, пословним партнерима тај новац потроше „под шатрама, а неки динар дају и трубачима“.

Он је додао да је дошло и до промене у Правилнику о такмичењу.

„Желели смо да елиминишемо могућност да јако млади људи постају мајстори трубе, под околностима које би могле да се анализирају, са три освојене награде публике. Од ове године мајстори трубе ће моћи да постану они који су освојили најмање две награде стручног жирија, а једна им се признаје награда од жирија публике“, објаснио је Јоловић.

Чланови жирија за финална такмичења, неће бити познати до пред сам почетак такмичења.

„Једини ко је овлашћен да разговара са кандидатима је директор Центра за културу, а одлуку на дан самог такмичења донеће Управни одбор. Било ко да сазна да је са неким од кандидата разговарано биће елиминисан и неће бити у жирију“, прецизирао је Јоловић.

Према његовим речима, дуплиран је број предтакмичарских центара.

„Поред четири традиционална (Сурдулица, Златибор, Бољевац и Ковачица) имали смо пет нових у категорији сениорских и један за младе трубачке оркестре. Ове године на свим предтакмичењима учествовало је 30 оркестара више него прошле године и у будућности сви ће морати до 15. марта да пријављују да ће те године организовати предтакмичење трубача, дакле отворили смо могућност отварања још предтакмичарски центара“, истакао је Јоловић.

На захтев сабораша договорено је да се врате шатре у црквену порту, навео је Јоловић, додајући да те површине нису дате на лицитацију, већ се изашло у сусрет нашим угоститељима да закупе простор по скромнијим ценама што њима указује на обавезу да морају да воде рачуна о ценама услуга.

Јоловић је упутио позив Гучанима, Лучанцима и свим мештанима суседних градова из Моравичког и Златиборског округа и Шумадије да дођу на Сабор на неколико дана и уживају.

Подсетио је да је завршен Дом трубача захваљујући разумевању Министарства трговине, туризма и телекомуникација, а нарочито потпредседника владе Расиму Љајићу.

„Сабор ће свечано 10. августа у 11 сати отворити министар Љајић у присуству домаћина 57. Сабора трубача Милољуба Алексића, дугогодишњег спонзора посебних програмских садржаја. Очекујем да ће Гучу ове године посетити велики број званичника“, истакао је Јоловић.

„У сусрет 60. јубиларном Сабору наш захтев је да се до 2020. године заврши комплетна траса аутопута на Коридору 11 од Београда до Пожеге и да у функцију цивилног саобраћаја буде стављен аеродром у Лађевцима. Све остало ћемо урадити сами и сопственим снагама и за тада планирамо да се у Гучи одржи један од већих светских скупова посвећених туризму и трубаштву“, закључио је Јоловић.

Вршилац дужности директора Центра за културу и спорт општине Лучани, Наташа Мајсторовић, изјавила је да је та установа организатор културно-уметничког програма на овогодишњем сабору трубача и да се очекује учешће великог броја културно-уметничких друштава, певачких група и трубача.

„Све ове године смо се трудили да културне и пропратне садржаје вратимо традицији, култури и да задржимо дух сабора који је некада имао. Ове године биће одржано такмичење здравичара, бираће се најлепша ношња, не само из Србије, већ из целог света, а надметаће се омладински и пионирски оркестри“, рекла је Мајсторовић.

Према њеним речима, очекују се и учесници из Италије, Португалије, Македоније, Словеније, Пољске, Републике Српске.

„У сарадњи са библиотеком општине Лучани, биће организоване изложбе у Музеју трубача и у холу Центру за културу. Реч је о изложбама самоуких сликара и вајара из Драгачева, фотографијама војводе Петра Бојовића у сарадњи са Народним музејом из Чачка. У протеклих годину дана написано је око 25 књига о сабору“, нагласила је Мајсторовић.

Директор Туристичке организације Драгачево, Вукашин Драмлић, подсетио је да је Туристичка организација Србије, Сабор трубача уврстила у једну од пет најзначајнијих манифестација у Србији.

„У протеклом периоду сабор је промовисна и у земљама окружења, а све у циљу доласка што већег броја туриста“, објаснио је Драмлић.

Он каже да ће смештаја у кампу бити четири евра, док ће у приватном бити око 20 евра.

Директор продукције Сабора трубача, Добривоје Марински, нагласио је да захваљујући спонзорима, општину Лучани, Месну заједницу Гуча и Центар за културу, организација и продукција манифестације неће коштани ниједан динар.

„Успели смо комплетну финансијску контрукцију да затворимо захваљујући спонзорима“, рекао је Марински.

Он је подсетио да ће и на овогодишњем сабору систем гласања бити као на Евровизији.

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here