Ово није текст о Задрузи 2, ово је текст о посрнулој држави

Поделите:

Главни и одговорни уредник портала НОИЗЗ Борис Триван преминуо је изненада 25. октобра. Присећамо се речи којима је умео да узбурка јавност и да без грешке скрене пажњу на проблеме који нас тако често муче.

Текст “Ово није текст о Задрузи 2, ово је текст о посрнулој држави” на сајту НОИЗЗ-а је изворно објављен 7. септембра 2018. а ми га преносимо у целости:

Kолегиница ми је јуче рекла како је њен свекар померио раније заказану операцију јер није хтео да пропусти свечани почетак “највећег и најскупљег ријалитија на свету икада.”

Иако је врло комотно пљувати ријалитије и окривити их за стање у друштву, од тога што нам се деца дрогирају до тога зашто је прокисло млеко у фрижидеру, то једноставно није тако. Можда је најпрецизније рећи да су ријалитији пресек стања у овом чемерном друштву које смо довели до ивице туге и јада. Митровић можда није учинио много на уздизању ове нације и очувању и стварању културног наслеђа, али и даље мислим да када би светина хтела да гледа Белинијеву Норму, Пинк би пуштао арију “Цаста Дива” 24 сата дневно ако треба. Јер то је оно што комерцијални емитери раде, дају светини оно што жели, а не оно што јој треба, а светина једноставно жели да гледа како Зорица Марковић обучена у млазно одело шамара Лепог Мићу који на гондоли јури Станију на глисеру по Имагинаријуму.

Али ово није текст о Задрузи 2. Ово је текст о посрнулој држави.

Лакнуло нам је када је пред почетак прошле Задруге, Жељко Митровић најавио улазак бебе у ријалити, а онда увео мајмуна. Ове године је увео бебу и направио мајмуне од свих надлежних органа. Наиме, у Задругу је ушла Миљана Kулић са бебом која има свега 40 дана. Иако је очигледно да мајци фали контакт са разумом, Жељко Митровић се потрудио да им макар ништа друго не зафали – имају засебну кућу, са двориштем и базеном и вероватно боље услове него што имају у стварном свету. Истина, дете се неће снимати и нико од осталих задругара неће смети да улази у ту кућу и то вероватно покрива Продукцију кад су правни основи за подизање тужбе у питању. Али… да ли постоји нека институција у овој држави која би реаговала на чињеницу да је једна мајка свесно одвела бебу од 40 дана у ријалити са још 50 других лудака?

Да ли постоји неки социјални радник који ће да каже да одрастање пред камерама није добро за дете? Да ли ико размишља о интересу тог детета? Да ли је дететова баба већ почела да скупља новац којим ће после плаћати психотерапеута том детету, кад је већ била довољно велик идиот да не одговори ћерку од уласка већ је и сама ушла са њом и поносно рекла како на журкама сме само једно пиће да попије јер побогу, мајка је? У ријалити форматима тенденциозно се вештачки креирају ситуације које имају за циљ стварање жељених међуљудских односа – од љубави и мржње, преко пријатељстава, па све до секса, а код нас неретко и физчког насиља. То је оно што прави програм, а не кулисе, језера и млазна одела. Kо ће бити одговоран када мајка услед неке стресне ситуације западне у стање које ће штетити и беби? У шта ће израсти дете које ће цео живот пратити прича да је и зачето и одрасло у ријалитију? Можда би требало поново да погледамо Труманов шоу?

Но, паралелно са почетком Задруге, одвија се и велико финале једног другог ријалитија који смо давно започели. Kосово, за које су нас до јуче убеђивали да је основна ћелија српског друштва, данас улази у велики историјски финиш.

Финале је пођеднако драматично и напето колико и Задруга, нижу се питања “да ли ће отићи?”, “да ли ће га пустити преко границе?”, “ко ће шта добити?”, “зашто ћемо све изгубити?”, “да ли ћемо у компензацију добити Републику Српску?”… Финалисти су познати, а познат је и победник јер овог пута не можемо СМС-ом да гласамо, али срећа у несрећи је да ми волимо жртве, па ћемо зато већ некако и изаћи на крај са самим собом. За последњих 30 година, сваки пут када смо смањивали Србију, плаћали смо сопственом децом коју смо слали у туђе ратове. Можда је рачуница да ћемо овог пута жртвовати само једно дете да умањимо Србију на што неприметнији начин.

У овој распродаји Србије, људи су на највећем попусту.

Борис Триван

Извор: Ноизз.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here