Ово што се догађа у Вашингтону није ништа друго него покушај државног преврата

Поделите:

Ако Трампу крене лоше  – САД ће до 2020. бити заокупљене унутрашњим разрачунавањима.

  • Ако се гледа само CNN, са „бацањем ока“ на MSNBC у паузама, па се још чита The Washington Post и понекад The New York Times – може се стећи утисак да ће Доналд Трамп бити подвргнут импичменту. Ако не баш данас, оно сигурно већ сутра. За велеиздају и ометање правосуђа, а све се пласира тако као да су оптужбе на рачун шефа државе не просто уверљиве, него и сто посто доказане
  • Али, чак и кад би све о чему сада труби CNN седам дана недељно по 24 сата било истина – правна дејства која се приписују Трампу нису никакви федерални преступи који би могли да за собом повуку Трампово уклањање са власти преко процедуре импичмента
  • Специјални комитет Представничког дома, комисија Сената САД, FBI, а сада још и специјални саветник Министарства правде – све то покушава да нађе доказе да је изборни штаб Доналда Трампа сарађивао са Русијом поводом упада у електронску пошту чланова Демократског националног комитета. А резултат је: нула. Потпуна и апсолутна нула
  • Суштина пуча који се догађа пред нашим очима своди се на то да се председник САД лиши уставног права да одређује спољнополитички курс државе. Грађани Сједињених Држава изабрали су председника чији спољнополитички програм укључује тачку о зближавању са Москвом. И ево: управо ту тачку насилним дејствима покушавају да уклоне из „дневног реда“ Беле куће
  • Међутим, чак и ако би се догађаји развијали брзо, Доналд Трамп ће остати на положају најмање још годину дана. А вероватније: две године. Ричард Никсон је – у периоду у којем се развијао Вотергејтски скандал – успео да много шта учини у спољној политици, чак и да започне детант са СССР и Кином

Пише: Дмитриј ДРОБЊИЦКИ               

НЕЋУ да околишим. Ово што се догађа у главном граду Сједињених Држава – није ништа друго него покушај државног преврата.

Није, наравно, ствар само у томе што се председник САД мало коме свиђа у Федералном округу Колумбија. Шефа државе – изабраног у потпуном складу са америчким уставом – покушавају да уклоне са власти, притом још на веома проблематичан начин.

Главно је у томе што вашингтонска бирократија, део обавештајних служби и либерална штампа – уз подршку мањине у Конгресу – настоје да узурпирају власт која је основним законом САД гарантовано председнику и Конгресу (сасвим прецизно: већини у оба дома америчког парламента).

Ако се гледа само CNN, са „бацањем ока“ на MSNBC у паузама, па се још чита The Washington Post и понекад The New York Times – може се стећи утисак да ће Доналд Трамп бити подвргнут импичменту. Ако не баш данас, оно сигурно већ сутра. За велеиздају и ометање правосуђа, а све се пласира тако као да су оптужбе на рачун шефа државе не просто уверљиве, него и сто посто доказане.

Нарочито ватрени поборници импичмента међу конгресменима-демократама тврде да Конгрес САД кроз два-три месеца напросто неће имати други излаз него да гласа за одстрањивање од власти и осуду актуелног председника.

Међутим, ни за једну од „епизода злочиначког деловања“ које се инкриминише Трампу – не постоје апсолутно никакви докази.

Штавише, чак и кад би све о чему сада труби CNN седам дана недељно по 24 сата било истина – правна дејства која се приписују Трампу нису никакви федерални преступи који би могли да за собом повуку Трампово уклањање са власти преко процедуре импичмента.

Крајем прошле недеље CNN је непрекидно пласирао „вртешку“ од четири теме које су се тицале Доналда Трампа: сарадња са Русима за време предизборне кампање, тобожње давање налога бившем директору FBI да обустави истрагу поводом „руске везе“, сарадња бившег Трамповог саветника за националну безбедност Мајкла Флина са представницима Русије, смењивање већ поменутог директора FBI и предаја строго тајних информација Сергеју Лаврову за време сусрета у Белој кући.

А два дана пре него што су ти сижеи почели да куљају са либералног телеканала – било је извесно да су две од тих сторија чиста измишљотина, а да две не вреде ни пишљивог боба.

Џејмс Коми је сам под заклетвом (наступајући пред специјалним комитетом Конгреса за обавештајне службе) негирао да је Трамп од њега било када тражио да прекине или прикочи истрагу поводом „руске везе“.

Предају тајних података Лаврову порицали су сва америчка официјелна лица која су присуствовала разговору у Белој кући, укључујући државног секретара Рекса Тилерсона и саветника за националну безбедност Херберта Мекмастера.

Смењивање шефа FBI председник САД ни за јоту није прекорачио своја овлашћења. Он је имао пуно право да смени Комија без било каквог објашњења, али је, да би све било регуларније, обезбедио подршку непосредног Комијевог претпостављеног, заменика државног тужиоца САД Рода Розенштејна, од којег је добио званични допис са исказаним неповерењем према директору Бироа.

А што се „руске везе“ тиче, истрага поводом ње, да подсетим, траје од лета 2016. године. У њу је укључено све најбоље што Америка има: и цела краљевска коњица и пробрани војници – да тако фигуративно кажем.

Специјални комитет Представничког дома, комисија Сената САД, FBI, а сада још и специјални саветник Министарства правде – све то покушава да нађе доказе да је изборни штаб Доналда Трампа сарађивао са Русијом поводом упада у електронску пошту чланова Демократског националног комитета.

А резултат је: нула. Потпуна и апсолутна нула.

А постоји још једна нимало неважна околност.

Како је разјаснио један од главних америчких правника – професор Харварда Алан Дершовиц (прво у студију CNN, а затим шире – у интервју телеканалу Fox News), чак и да су „страшни руски хакери“ извршили упад у преписку Џона Подесте и других високих функционера Демократске партије, па о томе обавестили Трампов штаб и онда се договорили о прослеђивању тих информација WikiLeaks – то не би био никакав федерални преступ.

Не постоји закон по којем се у САД председнику или члановима његове екипе за то може судити.

Дершовиц је убеђени демократа и Трампов политички противник. Он је на новембарских изборима гласао за Хилари Клинтон. Упркос томе, спорећи се са либералима у студију CNN, он је буквално викао:

„Ово не личи ни на шта. Покажите ми члан закона! Не желим да наша земља постане стаљинска Русија. Тамо је Лаврентиј Берија говорио Стаљину: покажи ми човека и ја ћу пронаћи зашта је крив. У чему је злочин овде (у случају са Трампом)?“

У мирнијој атмосфери, у студију Fox News, хардварски професор је додатно разјаснио своју тачку гледишта: „Овде не може да буде никаквог преступа. The Washington Post је у своје време такође објављивао материјале WikiLeaks јер је то некоме било политички корисно. Да је Трамп или неко од његових људи рекао Русима да хакују демократе – цела ствар би, могуће је, стајала друкчије. Или да је он Русима дао драгоцену информацију која им је омогућила да изврше упад. Али, не може бити никакав преступ то што су они хаковали његове политичке ривале а он искористио прилику“.

Још је додао: „У смењивању Комија не постоји прекорачење овлашћења са председникове стране. Нема ни ометања правосуђа. Председник има уставно право да то учини. Чак и да је председник рекао Комију да обустави истрагу против Флина – то не би ништа донело присталицама импичмента. Председник има право да наређује Министарству правде и FBI шта да раде“.

Све у свему, „руска веза“ – ако буде размотрена строго у складу са законом – у најгорем случају по Трампа може се завршити осудом Мајкла Флина за лагање под заклетвом са помиловањем од стране председника које би потом уследило. То би такође било уставно право шефа државе.

Указујем да се ради о државном преврату управо зато што нико нема намеру да води рачуна о законима.

Републиканску фракцију у Конгресу, Трампово окружење и самог председника САД уцењују „цурењима информација“ и компромитујућим материјалима. Део тих „цурења“ организује се уз кршење закона. Други део и није плод „цурења“ јер се ради напросто о фалсификатима.

Да у свему овоме учествују само медији и опозициони конгресмени – све ово би била прљава политичка борба, али не и антиуставни преврат. Али, пошто у нападу на председника САД учествују америчке тајне службе и државни чиновници са доступом државним тајнама – све и није ништа друго већ покушај насилног преузимања власти.

Суштина пуча који се догађа пред нашим очима своди се на то да се председник САД лиши уставних овлашћења, укључујући и право да одређује спољнополитички курс државе.

Ради се о „удару на целовитост демократије“, за који већ целу годину оптужују Русију. Грађани Сједињених Држава изабрали су председника чији спољнополитички програм укључује тачку о зближавању са Москвом. И ево: управо ту тачку насилним дејствима покушавају да уклоне из „дневног реда“ Беле куће.

Бирачи могу гласати за било шта, али либерални медији и „дубока држава“, коју представљају тајне службе и вашингтонска бирократија све решавају по своме..

Како ми треба да се односимо према догађајима у прекоокеанској суперсили?

Навешћу пет разлога који су, како ми се чини, важни за очување здравог погледа на перспективе америчке политике.

Први. Није извесно да ће преврат бити успешан.

После краха покушаја импичмента, како су показали историјски примери Клинтона и Џексона, Трампов рејтинг и његов утицај на вашингтонске чиновнике могу нагло порасти. Није чак искључен ни одговор шефа државе са елементима силе. Колико ће такав одговор бити уставан – то је друго питање.

Други. Колико год завереници газили закон, колико год вршили притисак на председника – његово уклањање са власти је дуг и мукотрпан посао.

Чак и ако би се догађаји развијали брзо, Доналд Трамп ће остати на положају најмање још годину дана. А вероватније: две године. Ричард Никсон је – у периоду у којем се развијао Вотергејтски скандал – успео да много шта учини у спољној политици, чак и да започне детант са СССР и Кином.

Трећи. Чак и ако Великог Доналда отпреме неславно у пензију – то неће значити потпуну и коначну победу „вашингтонског блата“ нити коначну погибију америчке демократије.

Либерални медији и западна експертократија започеће, нема сумње, идејну дискредитацију свега што је повезано са исказивањем народне воље – рецимо, „као фактора испољавања фашизма“. Авај, наћи ће се усијане главе, чак и у Русији, које ће почети да са ентузијазмом покопавају „леш демократије“. Молим да се води рачуна да ће у том случају тако наступати и говорити не патриоти и конзервативци, него руски либерали. Уверавам вас да ће се у њиховим рукама наћи највеће лопате.

Четврти. У случају да Трампа уклоне са дужности, политичко руководство Русије ће, наравно, сарађивати са официјелном влашћу у Вашингтону.

Највећи пропуст биће прекидање контаката са губитничком страном на нивоу друштвених организација и експерата. Јер они ће бити много љући и много заинтересованији за сарадњу са „оним Русима“ него што су били 2016.

И пети. Ако председник САД остане Трамп, он ће највероватније бити веома активан на међународној арени, делујући у никсоновско-кисинџеровском маниру.

Ако му крене сасвим лоше, Сједињене Државе ће бар до 2020. године бити заузете унутрашњим разрачунима. Штавише, коалиција победника на изборима у јесен 2020. биће веома компромисна и веома нестабилна. Познавање свих њених потенцијалних учесника, односно њихових јаких и слабих места – то је кључ за успех у трговању са америчким елитама које ће до тог времена (при негативном сценарију развоја догађаја) изгубити свако морално право да се позивају на вредности демократије и владавину закона.

Факти.орг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here