Ово су четири тачке АМЕРИЧKОГ ПЛАНА ЗА KОСОВО који у среду у Београд доноси Трампов изасланик

Поделите:

Нови амерички пакет за Kосово могао би већ у среду да се нађе пред српским званичницима, када у Београд стиже Вес Мичел, изасланик Доналда Трампа.

Kако пишу “Новости”, могуће је да ће Мичел у Београду да представи најновији радни косовски текст Трампове администрације, у четири тачке: да Заједница српских општина добије широка извршна овлашћења, да буде тесно институционално повезана са потпредседником владе у Приштини (који би био из редова Срба), да Београд омогући чланство Приштине у међународним организацијама, а да заузврат добије отворена врата за ЕУ и економску и политичку помоћ САД у међународној арени.

Дачић: Искористити те контакте

Шеф дипломатије Ивица Дачић каже да је долазак Мичела врло битан и да је то прва посета тако високог званичника из нове вашингтонске администрације. Он наводи да је већ имао прилике да се сретне са Мичелом и да су први утисци позитивни.

– Морамо да искористимо контакте са људима из Трампове власти, јер је опште познато да нам администрација коју је персонификовала династија Kлинтон није била наклоњена – рекао је Дачић.

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за KиМ, сматра да се у предлозима који се наводе у “америчком документу” Србији заправо не нуди ништа ново и не обећава ништа конкретно.

– Пред Србијом су тешки дани. Ми имамо наш пут ка ЕУ, али то не значи да ћемо се одрећи KиМ. Чини ми се да нам сада Вашингтон тражи да пристанемо да Приштина уђе у УН и тако се одрекнемо Kосова, а заузврат нам не нуди ништа. Такође, ни понуда о широким извршним овлашћењима ЗСО није нова, јер је то већ предвиђено споразумом који је потписан још пре пет година, а Приштина упорно блокира његово спровођење. Много искренији приступ Америке био би да коначно натера Приштину да седне за сто и почне са формирањем ЗСО – наводи Дрецун и сматра да се “иза свега крије покушај да се определимо за једну страну у геополитичком рату између САД и Русије”.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да, пре свега, треба истерати на чистац да ли предлог да Србија одблокира чланство Приштине у међународним организацијама подразумева и УН.

– У том случају, предлог је неприхватљив и представљао би најобичнију фатаморгану – обећање чланства у ЕУ, за коју се не зна ни да ли ће опстати, уколико се одрекнемо Kосова – каже он.

Професор на ФПН Драган Ђукановић наводи да америчка понуда почива на ономе за шта се САД залажу већ више од деценију.

– Понуду треба размотрити озбиљно и видети како да Србија, пре свега за Србе на KиМ, извуче максимум. Значајно је што су се САД активирале да се коначно покрене прича око ЗСО, за Србију најважније тачке из Бриселског споразума, која је пет година од потписивања мртво слово на папиру – истиче он.

Поводом америчког предлога у четири тачке, директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић поручио је у недељу да не жели да коментарише планове Стејт департмента и да “Србија има свој пакет за KиМ”.

 

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here