Овоме се нису надали: Од данас на снази закон који ће погодити све певаче!

Поделите:

Влада донела одлуку.

Од данас почиње примена одредбе Владе, по којој ће сви извођачи и музичари морати да потпишу Уговор о извођачком делу са клубом или рестораном у којем наступају. У њему ће морати да буде наведена висина хонорара, који ће им се исплаћивати на жиро-рачун.
Удружења која заступају послодавце и естрадне уметнике кажу да ће од одлуке корист имати сви: уметници, јер ће им бити уплаћивани порези и доприноси и послодавци, јер ће изаћи из сиве зоне. На крају, у плусу је и држава.

Колико пара вреди наступ обавезна је ставка уговора који потписују певачи, музичари, плесачи, ди-џејеви, водитељи – с једне стране – и угоститељи с друге. Хонорар не сме бити мањи од минималне цене рада.
Уговором о делу, с друге стране, гарантује им се исплата хонорара у року од осам дана. Власник клуба, ресторана или вашарског шатора обавезан је и да држави уплати порезе и доприносе, а извођачу обезбеди адекватне услове рада.

Према процени Министарства културе, на црно ради око три хиљаде извођача. Увођењем у легалне токове, кажу упућени, више добијају него што губе.
Сад им неће давати 100 на руке, него 60. Мање ће му доћи на руке, али ће зато тамо да има уплаћен стаж. Људи у неким годинама изгубе глас, добију реуму у прстима и не могу да се баве тим послом, а овако ће на овај начин да имају неку сигурност, добиће неку пензију – каже Жарко Шакић из Уније послодаваца Србије.

А да ли се прописано поштује у кафани, провераваће синдикални контролори, али и надлежна инспекција.

Србија Данас, РТС

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here