Па стварно немају срама! Црна Гора укинула српски језик и ћирилицу!

Поделите:

Ћирилично писмо и српски језик елиминисани су из званичне употребе, чиме је прекршен Устав Црне Горе који гарантује равноправност ћирилице и латинице, оцењено је на округом столу о теми “Национална самосвест и ћирилица” који је одржан у Никшићу.
Округли сто, који су организовали Црногорско–руски културни центар, Институт за српску културу и Епархија будимљанско-никшићка, резултираће, како је најављено, доношењем декларације и захтевима за заштиту Уставом загарантованог статуса српског језика и ћирилице, која ће бити упућена институцијама у Црној Гори.

Његово преосвештенство епископ будимљанско–никшићки Јоаникије истакао је да је ћирилично писмо веза са духовном и културном традицијом по којој се један народ препознаје и разуме друге културе и дарове других народа.

“Кроз наше ћирилично писмо наслоњени смо на велику јелинску културу и писменост, јер је ћирилица настала из старог грчког писма уз узимање елемената из других култура. Црна Гора је сва саздана на ћириличној традицији”, рекао је владика Јоаникије.

Он је напоменуо да се не тражи избацивање латинице, али да морају бити равноправно заступљена оба писма, како гарантује и Устав Црне Горе.

Србија Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here