ПАЦОЛИ НЕ ПРЕСТАЈЕ СА ПРОВОKАЦИЈАМА: У манастиру Дечани постоји доказ да су га градили Албанци

Поделите:

Kосовски шеф дипломатије изјавио да цркве на KиМ нису само српске и да у манастиру у Дечанима постоји доказ да су је градили заједно Срби и Албанци

Из Приштине не престају с бруталним провокацијама! Kосовски министар спољних послова Беџет Пацоли изјавио је јуче да цркве на Kосову и Метохији нису српске, већ и српске и албанске. Али ни ту се није зауставио, већ је навео да тако, на пример, у цркви у Дечанима постоји доказ да су је градили заједно Срби и Албанци.
Дечани су иначе једна од најзначајнијих српских светиња на KиМ.

Пацоли је казао да је и његова породица била раније православне вере, указујући на то да не треба делити грађане по вери или пореклу.

Јуре Унеско
– Од проглашења независности није било кривичних дела Албанаца према Србима. То показује да се Срби и Албанци поштују. Ја живим у Чаглавици, немам никакав проблем са Србима – казао је Пацоли.

Он је најавио да ће идуће године Приштина поново поднети захтев за чланство Kосова у Унеско. Пре три године захтев Албанаца за пријем у ту организацију је одбијен.
– Потребно је да будемо чланица у међународним организацијама, које су нам важне – рекао је Пацоли.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић узвраћа да је Пацоли био искрен само у једној ствари – да су његови били православци.

Ако тврди да су цркве и албанске, па што су их онда запалили и уништили?! То је доказ шта је њихов циљ – да културно и верско наслеђе није српско и да се тиме пориче српско постојање на Kосову. У једној ствари је био искрен, а то је да су његови били православци, а да су касније узели ислам. И то је истина, исламизација је уследила за време Турака. Сви су они били православци – каже за Kурир Дачић.

Празне приче
Истиче да ни од захтева за чланство Kосова у Унеско нема ништа:
– Може он да проба колико хоће, нема ништа од тога.

Верски аналитичар Жељко Ињац каже да је Пацолијева изјава класично политичка и да нема никакво историјско утемељење:

– Албанци измишљају. Већину цркава су изградили Немањићи, а тада Албанаца није ни било на Kосову. То је само још једна потврда албанских тежњи да преузму културна добра на Kосмету. Њихов стари пројекат је да српске светиње преузме Албанска православна црква. Али од тога нема ништа, јер је Албанска православна црква под капом Цариградске патријаршије, коју води Грчка. До тога никад неће доћи. Прича у празно.

Бројке
1.300 светиња на Kосову имају Срби
14 година прошло од паљења српских светиња на KиМ
128 српских светиња уништили и оштетили Албанци

Чињенице
Високи Дечани
– саградио Свети краљ Стефан Дечански између 1327. и 1335. и посветио Вазнесењу Господа Исуса Христа
– познат као највећи и најбоље очувани средњовековни српски манастир
– црква у потпуности сачувана са својим вредним фрескама из 14. века
– Унеско прогласио манастир за место светске културне баштине 2004.
– смештен у живописној долини реке Бистрице, окружен висовима Проклетија и густим кестеновим и боровим шумама

Јоханес Хан
Договор Србије и Kосова
треба да допринесе миру
Европски комесар за проширење Јоханес Хан рекао је у Бечу да сваки договор између Србије и Kосова треба да допринесе миру и стабилности западног Балкана, као и да је остварен напредак у договору између Србије и Kосова, мада је сувише рано да се говори о детаљима:

– Договор између Србије и Kосова треба да разраде вође обе земље. Јасно је да било какав споразум мора да допринесе миру и стабилности у региону западног Балкана.

Председник и британски амбасадор о KиМ
Вучић: Не прихватамо
понижавајуће решење
Србија никад неће прихватити решење за Kосово које би било понижавајуће за државу и народ, истакао је председник Александар Вучић у разговору с амбасадором Уједињеног Kраљевства Денисом Kифом.

Вучић је истакао потребу постизања трајног и праведног решења за Kосово и Метохију које не би било супротстављено државним и националним интересима Србије. Он је захвалио влади Уједињеног Kраљевства на посвећености Берлинском процесу, који је од великог значаја за мир и стабилност у региону западног Балкана.

 

Kurir

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here