Пахор: Ако испуните услове, спремни смо да убедимо пет чланица ЕУ да признају Косово

Поделите:

“Ако Косово буде испунило услове, ако и даље има искрене разговоре са Београдом и ако поштује постигнуте споразуме, ми немамо разлога да га не подржимо. Ми смо као пријатељи Косова спремни да убедимо пет чланица ЕУ да признају независност Косова” – казао је председник Словеније, Борут Пахор. Он борави у званичној посети Косову. Данас се састао са косовским председником, Хашимом Тачијем, а сутра ће говорити пред посланицима у косовској скупштини.

Пахор: Сарадња Косова и Словеније ће се и даље развијати

“Очекујем да ће Косово ратификовати Споразум о разграничењу са Црном Гором, да ће поштовати постигнут споразум између Београда и Приштине у Бриселу и да ће формирати Заједницу српских општина,” казао је Пахор такође.

На питање како ће се завршити дијалог Београда и Приштине у Бриселу, словеначки председник је одговорио:

“Нико не може да каже када ће се и на који начин завршити разговори, али је битно да споразуми буду узајамно поверљиви и да се поштују.”

Обећао је и да ће се сарадња између Косова и Словеније и даље развијати.

“Помажући једни другима у региону Западног Балкана допринећемо миру, безбедности, благостању и евроатлантској перспективи овог региона” – саопштено је из косовског председништва.

Тачи: Увек ћемо вам бити захвални

Хашим Тачи је, са друге стране, подсетио да је Словенија “једна од првих земаља” које су признале једнострано проглашену независност Косова:

“Увек ћемо бити захвални на признању које сте дали Косову.”

Наш је циљ да што пре постанемо део НАТО-а, Европске уније и организације Уједињених нација, додао је.

“Косово је изградило сјајне односе са свим суседима,” казао је и истакао да Косово, како је рекао, сарађује са Србијом и да ће се потрудити да испоштује све споразуме постигнуте у Бриселу.

“Косово није Каталонија, а Србија није Шпанија”

Косовски председник је казао и да су чланице ЕУ које нису признале косовску независност подржале Ахтисаријев план, те да са тим земљама Косово такође има одличну сарадњу:

“Остао је формални акт признања. Зато се ми надамо да ће Грчка, Словачка, Румунија, Кипар и Шпанија признати Косово. Ми смо нагласили да сваки покушај да се направи паралела између Косова и Каталоније није могућ, јер Косово није Каталонија, а Србија није Шпанија. То се не може поредити, због тога сматрам да се Стратегија о проширењу Западног Балкана Жана Клода Јункера, о којом сам разговарао са господином Пахором, може исправити, односно допунити. Није тајна да је Косово више очекивало.”

Без отворених питања

Словенија и Косово немају отворених питања, додао је даље:

“Драго ми је што су словеначки инвеститори присутни на Косову и користим прилику да позовем све који желе да инвестирају на Косову да то учине.”

Почетком месеца одржана заједничка седница Владе Србије и Владе Словеније, Брнабић са Пахором: Добра и политичка и економска сарадња

Пахоровој посети Приштини претходила је и четврта заједничка седница Владе Србије и Владе Словеније, на Брду код Крања, којој су председавали премијери две државе, Ана Брнабић и Миро Церар, која је одржана 1. фебруара.

На седници две владе разматрани су заједнички пројекти, могућности за инвестиције, ситуација у региону, као и наставак дијалога о сукцесији, односно подели имовине некадашње СФРЈ. Седници две владе су претходили билатерални сусрети ресорних министара и њихових колега из Словеније. Потписана су и четири нова споразума, јавио је тада РТС.

Пахор се такође састао са председницом Владе Србије у Љубљани, где су разговарали о, како је саопштено из ове владе – “актуелним политичким темама у региону Западног Балкана”.

“На састанку је закључено да су Србија и Словенија посвећене унапређењу сарадње кроз отворени политички дијалог и узајамну подршку у важним питањима” – саопштено је тада такође.

На крају званичне посете Словенији, премијерка Ана Брнабић оценила је, како је пренео тада РТС – да је сарадња Србије са Словенијом добра и у политичком и у економском погледу, као и да српске компаније имају све већи продор на словеначко тржиште.

 RTK2/Rtv Kim/KoSSev

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here