Паклени пожар у Лондону Ватра прогутала небодер, не зна се колико има заробљених у згради, људи скакали са тераса! (ФОТО)

Поделите:

Више од 200 ватрогасаца од рано јутрос гаси стравичан пожар који је захватио зграду од 27 спратова у западном делу Лондона. У пожару нажалост има мртвих, као и више од 50 повређених, саопштиле су британске спасилачке екипе. Страхује се да ће тај број бити много већи јер је велики број станара заробљен на вишим спратовима зграде који су и даље у пламену.

Касно ноћас букнуо је пожар у западном Лондону, у згради са 27 спратова и 120 станова
Није познато колико људи је било у згради у тренутку када је ватра букнула, али британски медији наводе да је у њој живело око 600 људи
У стравичном пожару има мртвих, али се за сада не зна колико, саопштиле су спасилачке службе
Најмање 50 људи је повређено
10.56 – Градоначелник Лондона: Тражимо одговор на нека питања о безбедности
Градоначелник Лондона Садик Кан изјавио је данас да ће на нека питања морати да се пружи одговор у вези са безбедношћу облакодера, након што је пожар који је протекле ноћи захватио 27-спратну стамбену зграду у западном Лондону, однео људске жртве. Он је то рекао након што су поједини станари изјавили да им је саветовано да остану у својим становима у случају пожара, док је удружење станара тог облакодера претходно упозорило да је забринуто због ризика од озбиљног пожара, пренео је Ројтерс.

– Ова питања су заиста значајна питања на која је потребно одговорити – рекао је Кан за ББЦ радио.

10. 46 – Ватрогасци су ушли у зграду

– Ватрогасци су успели да уђу у зграду и стигну до 21. спрата – рекла је Дени Котон из лондонске ватрогасне службе и дадала да и даље не може да потврдои тачан број погинулих.

10. 30 – Станари упозоравали на проблем

Житељи зграде Гренфел тауера, облакодера у Лондону који је захватио огромни пожар, још прошле године су упозоравали на последице у случају избијања пожара у згради. Они су, како преноси „Раша тудеј“ прошле године упозорили градске званичнике да би у слуцају пожара људи били заробљени унутра и не би имали излаз.10.03 – „Људи су вриштали, тражили помоћ, избацивали децу напоље“

– Све је ескалирало врло брзо, почело је на трећем спрату и ођедном је цела зграда била захваћена ватром. Људи су вриштали, тражили помоћ, избацивали децу напоље… Сви су изгледали беспомоћно јер нико није могао да им приђе испричали су сведоци за ББЦ.
09.39 – Пожар изазвао фрижидер?

Лист „Дејли мејл“ наводи да је пожар у коме је изгорело 25 од 27 спратова солитера изазвао неисправан фрижидер.
09:21 – Потврђено да има жртва

У пожару има настрадалих, изјавила је данас комесарка ватрогасне бригаде у Лондону Дени Котон.

-Јако ми је жао што морам да кажем да има жртава. Не могу да кажем колико тачно у овом тренутку – рекла је Котон и додала да је ово најгори пожар који је видела у последњих 29 година и да је захватио све спратове.

Према непотврђеним наводима, најмање једна особа је погинула, пише „Дејли мејли“.

09:14 – Забробљени покушавају да се спасу на све начине: везују чаршаве, скачу са зграде…

Очевици наводе да су чули вриску са горњих спратова док се пламен ширио, а један очајни станар је махао белом тканином са прозора на највишем спрату, док медији наводе да неки људи искачу кроз прозор!
„Мирор“ пише да је се на горњим спратовима зграде и даље види људи који у очају дозивају помоћ, док „Дејли мејл“ наводи да станари у очају везују чаршаве један за други покушавајући да преко њих изађу из солитера који и даље гори. Један од спашених станара испричао је да је видео једног човека како скаче са десетог спрата. „Дејли мејл“ наводи да је једна петогодишња девојчица извучена из зграде, али више детаља није познато.

09:01- Станари и даље заробљени у згради

Како јављају британски медији, има више од 50 повређених, а многи станари су и даље заробљени у 27-спратном Гренфел тауеру! „Мирор“ пише да је 20 екипа хитне помоћи на лицу места и да се повређени и даље превозе у болницу. Тежина повреда које су добили за сада није позната.
08:51 – Зграда сваког часа може да се сруши

Дим пожара који и даље није угашен види се са километра удаљености, пише Би-би-си и додаје да је након неколико сати колико солитер већ гори зграда сваког часа може да се уруши. Спасилачке екипе настављају да евакуишу станаре који излазе на улице у пиџамама јер је пожар избио док су сви спавали.

08:43 – Евакуација и даље траје

– Пожар је избио на другом и 27. спрату – навели су ватрогасци и додали да су у помоћ позвани ноћас око 1.00.

Евакуација и даље траје. Зграда има 120 станова, али се не зна се колико се људи налазило у њој у тренутку избијања ватре.

Избезумљени чланови породица људи који се и даље налазе у згради покушавају да их дозову, а полиција их упуће у оближњи ресторан где се некима од повређених указује помоћ.

08:32 – „Букнуло је као бакља“

ББЦ наводи да је непозната судбина „значајног броја људи“
– Ватра је захватила спратове од другог до 27-ог. Букнула је као бакља – саопштила је Ватрогасна служба на Твитеру, док ватрогасци на лицу места кажу да су успели да евакуишу станаре до 11-ог спрата, истичући да су услови изузетно тешки и да је реч о озбиљном инциденту. Четири сата након што је пријављен пожар, и даље се може видети да је више спратова у пламену, а зграду окружују густ црни дим.

08:21 – Делови зграде отпадају

Може се видети и како велики делови зграде падају са Грефел тауера, стамбеног блока изграђеног 1974. у радничком насељу у северном делу четврти Кенсингтон, недалеко од Нотинг хила.

08:14 – Евакуишу се и станари оближњих зграда

Полиција евакуише и оближње зграде из страха да их не оштете делови који отпадају са облакодера у пламену, а затворила је и део аутопута А40, прометне саобраћајнице која води ка центру Лондона. Такође је затворена линија метроа која пролази испод те четврти. Градоначелник Лондона Садик Кан је изјавио да је реч о „озбиљном инциденту“.


Зграда са 120 станова изграђена је 1974. године и налази се у северном Кенсингтону, који се сматра једним од елитнијих лондонских квартова. На лице места је упућено више од 200 ватрогасаца и 400 возила. За сада се не узрок пожара.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here