Палестинац којем је Србија доделила држављанство, на турској листи најтраженијих терориста

Поделите:

Налози за хапшење Дахлана су издати због оптужби да је играо значајну улогу у покушају државног удара 2016. године у Турској

Турска је додала прогнаног палестинског политичара Мохамеда Дахлана на своју “црвену листу” најтраженијих осумњичених за тероризам и понудила награду у износу до 10 милиона лира (1,75 милиона долара) за информације које би довеле до његовог хапшења, пренео је Ројтерс.

Налози за хапшење Дахлана су издати због оптужби да је играо значајну улогу у покушају државног удара 2016. године у Турској, са циљем да силом промени уставни поредак, као и за разне оптужбе за шпијунирање, саопштило је турско министарство унутрашњих послова.

Ројтерс наводи и да је Дахлан недавно отворено критиковао турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. Дахлан, држављанин Црне Горе и Србије, живи у Уједињеним Арапским Емиратима откако је 2011. године протеран са палестинских територија, након свађе са палестинским председником Махмудом Абасом.

Он је раније био члан централног комитета Абасове странке Фатах, и био је жестоки противник Хамаса, исламистичке групе која управља Појасом Газе и која је изградила тесне везе са Турском.

ББЦ је недавно објавио да је Дахлану српски и црногорски пасош донео улогу посредника у стварању добрих односа двеју држава са Уједињеним Арапским Емиратима, где је Палестинац радио као блиски сарадник престолонаследника Ал Нахјана.

Дахлан и његова супруга су 2010. године добили црногорско држављанство. Судећи по подацима из Службеног гласника, Дахлан је примљен у држављанство Србије одлуком Владе Србије од 6. децембра 2013. године, а заједно са њим, држављанство су добили његова супруга и четворо њихове деце.

 

Telegraf

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here