Панаотовић: Модерно доба, доноси нове трендове обавештавања јавности

Поделите:

Друштвене мреже су политичарима широм света саставни део јавних наступа, средства за комуникацију са присталицама, служе и за препуцавање с колегама, али су и одличан излог за њихове свакодневне активности
Твитер и Фејсбук су албански политичари и представници косовских Албанаца изврнули на наличје и показали мрачну страну, претварајући их у полигон за провокације, увреде и обрачуне са Србијом.

Скандалозним објавама на Фејсбуку нову је протекле недеље придодао Ендрит Шаља, тзв. министар трговине самопроглашеног Kосова. Изгледа да му није било довољно што га је шира јавност упознала као аутора таксе од 100 посто за производе из Србије и Босне и Херцеговине, већ је морао да досоли. То је учинио постављањем фотографије на којој се смешка са албанским премијером Еди Рамом, преко које натписом “100 %” алудира на таксе.

Надовезао се Рама сликом из Пећи, после седнице две владе, на којој са Рамушом Харадинајем укршта руке на застави Албаније и позива све Албанце да уживају у Дану заставе. Он је из Тиране и у октобру жестоко изазивао на Твитеру, дајући здушну подршку Приштини да “косовске безбедносне снаге” трансформише у “војску Kосова”.

Интернет је несумњиво утицајан комуникациони канал, али на нашим просторима, према мишљењу стручњака, по бројности корисника и даље с утицајем мањим од телевизијског. У Србији, према неким подацима има близу четврт милиона твитераша, а на Kосову и у Албанији процењује се, скоро десет пута мање.

Албанцима су друштвене мреже, према речима политичког аналитичара Бранка Радуна, део медијске приче о “великој Албанији” коју упорно “гурају” у јавност.

– Твитер и Фејсбук су најзгодније друштвене мреже, јер се путем њих шаље брзо порука, а наступ путем њих је неформалнији и провокативнији – каже Радун.

Овај аналитичар сматра да је седница влада Албаније и тзв. Kосова била “прст у око”, као што је, иначе и читава њихова политика провокација.

Kад им је политика таква, логично је да им и писање по друштвеним мрежама, буде провоцирајуће – тумачи наш саговорник.

Он сматра да пројекат великоалбанске државе није опасан само за Србију.

– Осим тензија на читавом Балкану, могу да изазову и ратове, јер се држе политике која води у сукобе, пошто отворено показују територијалне претензије и жељу за мењањем граница, јер се прича о великој Албанији односи и на Грчку, Македонију и Црну Гору. Форсирањем те политике се ситуација у региону компликује, уз како видимо, зелено светло Запада – тумачи Радун који наводи да у читавом у том пројекту Твитер и Фејсбук су најмања провокација која се уклапа у великоалбанску политику.

Модерно доба, како објашњава социолог Бојан Панаотовић, доноси нове трендове обавештавања јавности, па тако Твитер неминовно постаје све важнија друштвена мрежа. Зато се, напомиње наш саговорник, тај албански политички миље логично повео за једним од најсавременијих средстава за комуникацију које користи за обмањивање корисника мреже и нападе на Србију.

-Твитер и Фејсбук су друштвене мреже путем којих информације најбрже стижу до корисника, а и ефектније, пошто их готово сви медији пренесу у вестима – појашњава овај социолог.

Kолика је моћ друштвених мрежа показао је, према његовим речима, амерички председник Доналд

Трамп који је захваљујући њима победио, одржао популарност и користи их и даље као политичко оруђе.

– Зато и албански и представници косовских Албанаца посежу за Твитером и Фејсбуком, мада је у њиховом случају уместо да допринесу толеранцији и решењима, подстичу тензије, нетрпељивост и проблеме – прича он.

И док је, како наводи, њима очито све дозвољено, српским политичарима се никаква провокација не дозвољава.

– Нису наши политичари мање образовани у технолошком смислу, већ једни критеријуми важе за нас, а други за Албанце и толерише им се “велика Албанија”. Притом, ако се мало вратимо у прошлост, видећемо да је Слободану Милошевићу спочитавана “велика Србија” и због тога смо ми 1999. године добили бомбе, а сада се не реагује на “де факто” прављење неке велике албанске државе. Чак и ако би неко из власти Србије или Републике Српске изашао са причом о брисању граница као што раде Албанци, настао би хаос – мишљења је овај социолог.

Доказима против лажи
Недавно је министар спољних послова Србије Ивица Дачић обелоданио да је Папуа Нова Гвинеја повукла признање Kосова и доказао документима, а путем друштвених мрежа се огласио тзв. шеф косовске дипломатије Беџет Пацоли, поручивши Дачићу да изговара клевете које су “одвратне”, нарочито после случаја Либерије, Гвинеје Бисао, Гане.
– Дачић је одлучио да настави са измишљотинама и фалсификатима у односу на Kосово – написао је Пацоли, а пошто је српски шеф дипломатије узвратио да не твитује, већ поткрепљује доказима, Беџет је прешао на Фејсбук

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here