Папа Фрања био јатак четнику Благоју Јововићу након атентата на усташког поглавника Павелића!

Поделите:

Отац папе Фрање Хосе Марио, био је убеђени антифашиста, због чега је емигрирао из Италије када је Мусолини дошао на власт. Хосе Марио је по доласку у Јужну Америку успоставио везе са тамошњим антифашистима. Током и по окончању Другог светског рата била је пракса да породице антифашиста примају из Европе породице које су биле жртве фашиста или појединце који су се борили против фашиста.

Поверење и везе које су изграђене међу овим антифашистичким породицама широм Јужне Америке очуване су и до данас. Тако је и четник Благоје Јововић као српски герилац упознао антифашистичку породицу Бергољо у којој је рођен садашњи папа Франциско.

Породица Бергољо је веома поштовала чича Дражу Михаиловића вођу четника, као првог герилца и борца против фашизма у Европи те је било уобичајено да његову фотографију држе у својој кући.

Током студија у Буенос Ајресу, млади Хорхе Бергољо а данашњи папа Фрања, често се виђао са четником Благојем Јововићем, који је у тај град дошао са намером да убије усташког поглавника Анту Павелића.

Млади Хорхе није знао тачне намере Благоја Јововића, све док се није догодио атентат.

Након атентата Хорхе (папа Франциско) је скривао 5 дана четника Благоја Јововића у језуитском самостану, јер по свој логици усташе га ту никад не би покушале тражити. Kада се ствар стишала након атентата и када је папи Франциску дојављено да усташе више не траже Благоја у граду, Јововић је напустио Буенос Ајрес.

Ову невероватно сторију, открио је лично папа Фрања на путовању из Бугарске хрватском новинару који га је питао зашто је толико против канонизације Алојзија Степинца.

http://zicer.org

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here