Papa Franja bio jatak četniku Blagoju Jovoviću nakon atentata na ustaškog poglavnika Pavelića!

Podelite:

Otac pape Franje Hose Mario, bio je ubeđeni antifašista, zbog čega je emigrirao iz Italije kada je Musolini došao na vlast. Hose Mario je po dolasku u Južnu Ameriku uspostavio veze sa tamošnjim antifašistima. Tokom i po okončanju Drugog svetskog rata bila je praksa da porodice antifašista primaju iz Evrope porodice koje su bile žrtve fašista ili pojedince koji su se borili protiv fašista.

Poverenje i veze koje su izgrađene među ovim antifašističkim porodicama širom Južne Amerike očuvane su i do danas. Tako je i četnik Blagoje Jovović kao srpski gerilac upoznao antifašističku porodicu Bergoljo u kojoj je rođen sadašnji papa Francisko.

Porodica Bergoljo je veoma poštovala čiča Dražu Mihailovića vođu četnika, kao prvog gerilca i borca protiv fašizma u Evropi te je bilo uobičajeno da njegovu fotografiju drže u svojoj kući.

Tokom studija u Buenos Ajresu, mladi Horhe Bergoljo a današnji papa Franja, često se viđao sa četnikom Blagojem Jovovićem, koji je u taj grad došao sa namerom da ubije ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

Mladi Horhe nije znao tačne namere Blagoja Jovovića, sve dok se nije dogodio atentat.

Nakon atentata Horhe (papa Francisko) je skrivao 5 dana četnika Blagoja Jovovića u jezuitskom samostanu, jer po svoj logici ustaše ga tu nikad ne bi pokušale tražiti. Kada se stvar stišala nakon atentata i kada je papi Francisku dojavljeno da ustaše više ne traže Blagoja u gradu, Jovović je napustio Buenos Ajres.

Ovu neverovatno storiju, otkrio je lično papa Franja na putovanju iz Bugarske hrvatskom novinaru koji ga je pitao zašto je toliko protiv kanonizacije Alojzija Stepinca.

http://zicer.org

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here