Папа Фрања: Драматична стерилност ЕУ, рађа се мало деце

Поделите:

Папа Фрања је рекао да жали због “драматичне стерилности” Европске уније у којој се рађа мало деце и која не успева да буде узор младима.

“Традиционално, опредељујемо се за издају идеала који чине величину Европе”, оценио је папа у својој још једној лекцији ЕУ пред учесницима конференције о хришц́анском допринос будуц́ности европског пројекта.

“Одбацивање онога што је дошло од очева, наследило је време драматичне неплодности. Не само зато што се у Европи рађа мало деце (…), и јер су они којима је ускрац́ено право да се роде многобројни, већ и због тога што се она (Европа) показала као неспособна да младим људима пренесе материјалне и културне инструменте за суочавање с будуц́ношц́у”, објаснио је папа Фрања.

Пред европским лидерима папа је говорио о одговорности хришц́ана у Европи, јер “одређена секуларна пристрасност” своди религију у “сасвим приватну и сентименталну сферу”. По њему, хришц́ани су “позвани да поново дају душу Европи, да пробуде своју савест, не да заузимају простор, вец́ да подстичу процесе који стварају нову динамику”.

Хришћани такође морају подсетити ЕУ “да она није скуп бројева или институција, вец́ да је чине људи”, рекао је он.

“Нажалост, видимо колико често се разговор лако своди на расправу о бројевима. Не постоје грађани, већ постоје гласови на изборима. Не постоје мигранти, него постоје квоте. Нема радника, постоје економски индикатори, нема сиромашних, постоје линије сиромаштва. Kонкретан карактер људске особе је тиме сведен на апстрактни принцип, што је погодније”, рекао је он.

Понављајући позив за пријем миграната, такође је признао потребу за “мудрим” управљањем које захтева “отворено срце”, уз “могућност да се потпуно интегришу” придошлице. Они имају дужност да “знају, поштују и прихвате културу и традицију домац́ина”, рекао је Фрања.

Папа је на крају позвао хришц́ане да буду “креативни” да би Европа одржала “обец́ање мира” који су дали њени оснивачи.

Подсетивши да Италија ових дана обележава стогодишњицу битке код Kапорета (Kобарида), један од својих најтежих пораза у Првом светском рату, папа је објаснио да је та драма показала да “онај ко одустане од сопствених позиција, завршава поражен”.

“Ово није време за копање ровова”, рекао је папа.

Од његовог избора 2013. године, Хорхе Бергољо, први не-европски папа показао се као захтеван присталица Европске уније коју је новембра 2014. године у Европском парламенту у Стразбуру упоредио с уморном “баком”.

 

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here